Финландия планира да вдигне ограда по границата с Русия

Финландия планира да вдигне ограда по границата с Русия

Финландия планира да вдигне ограда по границата с Русия

Финландското правителство обяви, че възнамерява да направи промени в законодателството, за да позволи издигането на заграждения на източната граница с Русия - ход, насочен към засилване на подготвеността за противодействие на хибридни заплахи след руското нахлуване в Украйна, предаде Ройтерс.

Финландия, която сега кандидатства за членство в НАТО, в миналото е водила войни с Русия. В момента гористата граница между двете страни, дълга 1300 километра, е маркирана в по-голямата си част само със знаци и други обозначения. 

Правителството в Хелзинки бърза да подсили граничната сигурност, страхувайки се, че Русия може да се опита да окаже натиск върху Финландия, като изпрати към границите й кандидати за убежище. Европейският съюз обвини Беларус за подобни действия в края на миналата година, когато стотици мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка бяха блокирани на полската граница, припомня БТА.

Предвижданите от правителството законодателни промени включват предложение, което да позволи приемането на молби за предоставяне на убежище да бъде концентрирано само на конкретни места за влизане. Съгласно настоящите правила в ЕС мигрантите имат право да кандидатстват за убежище на всяка точка на влизане в страна членка на общността.

Промените също така биха позволили издигането на заграждения, както и построяването на нови пътища, за да се улесни патрулирането по границата от финландска страна.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги