Германия ще удвои военната си помощ за Украйна до 8 млрд. евро през 2024 г.

Германия ще удвои военната си помощ за Украйна до 8 млрд. евро през 2024 г.

Германия ще удвои военната помощ за Украйна до 8 млрд. евро през 2024 г. Това заяви германският министър на отбраната Борис Писториус пред телевизия канал ARD, предава БНР. 

"Това е силен сигнал към Украйна, който показва, че не се отказваме от нея, когато международното внимание е насочено към войната между Израел и "Хамас"", подчерта Писториус. Той добави, че увеличаването на средствата е в отговор на опита от тази година, който е показал, че планираните суми се изчерпват бързо.

Коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц постигна споразумение за удвояване на първоначалния пакет от военна помощ за Украйна, състоящ се главно от военно оборудване, като решението трябва да бъде официално одобрено от немските депутати, отбелязва Франс прес.

Ако помощта за Украйна бъде одобрена от германския парламент, където управляващата коалиция има мнозинство, увеличението ѝ ще повиши разходите за отбрана на Германия до 2,1% от БВП или над нивото от 2%, с което се ангажират всички членове на НАТО.

Междувременно Европейският съюз планира да предостави до 20 млрд. евро военна помощ за Украйна, след като срещна съпротива от някои страни членки, посочиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

ЕС и неговите членове са сред най-големите донори на военна помощ за Украйна, откакто Русия започна инвазията си през февруари 2022 г., предоставяйки оръжие и оборудване на стойност около 25 милиарда евро, според дипломатическата служба на блока.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ