Израелската армия провежда военна операция в най-голямата болница в Газа

Израелската армия провежда военна операция в най-голямата болница в Газа

Израелската армия провежда военна операция в най-голямата болница в Газа

Израелската армия съобщи, че провежда операция срещу „Хамас“ в болница в „Ал Шифа“, предаде Ройтерс.

Д-р Мунир ал Бурш, генерален директор на министерството на здравеопазването в Газа, каза пред телевизия „Ал Джазира“, че израелските сили са нахлули в западната част на медицинския комплекс.

„Има големи експлозии и прахът е навлязъл в районите, където се намираме. Смятаме, че е станала експлозия вътре в болницата“, каза Бурш.

Часове по-късно говорителят на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф ал-Кидра каза пред „Ал Джазира“: „Окупационната армия вече е в мазето и го претърсва. Те са вътре в комплекса, стрелят и извършват бомбени атентати“.

Ройтерс посочва, че не успяла да потвърди независимо информацията за ситуацията в „Ал Шифа“.

Глобалните призиви за хуманитарно прекратяване на огъня се увеличиха през последните дни и съдбата на „Ал Шифа“ се превърна в център на международна тревога поради влошаващите се условия в медицинското заведение, където хиляди пациенти, медицински персонал и разселени хора бяха хванати в капан по време на израелската офанзива в Газа.

Израел заяви, че „Хамас“ има команден център под „Ал Шифа“ и използва болницата и тунелите под нея, за да прикрива военни операции и да държи заложници. „Хамас“ отрича.

„Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост, Израелските отбранителни сили (IDF) провеждат прецизна и целенасочена операция срещу „Хамас“ в определена зона в болница Ал Шифа“, заявиха военните.

„Силите на IDF включват медицински екипи и говорещи арабски език, които са преминали специално обучение, за да се подготвят за тази сложна и чувствителна среда, с намерението да не бъдат причинени вреди на цивилните“, добавиха те.

Говорителят на израелската армия подполковник Питър Лернер каза пред Си Ен Ен, че болницата и комплексът вероятно са „биещото сърце“ на „Хамас“

САЩ заявиха във вторник, че собственото им разузнаване подкрепя заключенията на Израел.

„Хамас“, коментира в сряда, че съобщението на САЩ на практика е дало „зелена светлина“ на Израел да нападне болницата. Групата заяви, че държи Израел и президента на САЩ Джо Байдън изцяло отговорни за операцията.

„Ние не подкрепяме удара по болница от въздуха и не искаме да видим престрелка в болница, където невинни хора, безпомощни хора, болни хора, опитващи се да получат медицинска помощ, която заслужават, са хванати в кръстосания огън. Болниците и пациентите трябва да бъдат защитени", каза в изявление говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Израелските сили водят ожесточени улични битки срещу бойците на „Хамас“ през последните 10 дни, преди да навлязат в центъра на град Газа и около „Ал Шифа“.

Израел се закле да унищожи „Хамас“ като отмъщение за нападението на групировката в Южен Израел на 7 октомври. Израел твърди, че „Хамас“ е убила 1200 души при атаката и е взела над 240 заложници.

На Западния бряг, отделен палестински анклав, който не се контролира от „Хамас“, министърът на здравеопазването на Палестинската администрация Май Алкайла каза, че Израел „извършва ново престъпление срещу човечеството, медицинския персонал и пациентите, като обсажда „Ал Шифа“.

„Държим окупационните сили напълно отговорни за живота на медицинския персонал, пациентите и разселените хора в „Ал Шифа“, каза Алкайла в изявление.

Ужасни условия

„Ал Шифа“ е мащабен комплекс от сгради и дворове на няколкостотин метра от рибарското пристанище на град Газа. Сградите от западната страна на комплекса, за които представителят на Газа каза, че са мястото на нападението, включват отделенията за вътрешни болести и за диализа.

„Хамас“ Твърди, че 650 пациенти и 5000 до 7000 други цивилни са хванати в капан на територията на болницата под постоянен обстрел от израелски снайперисти и дронове. На фона на недостиг на гориво, вода и консумативи се казва, че 40 пациенти са починали през последните дни.

Тридесет и шест бебета са останали от отделението за новородени, след като три починаха. Без гориво за генератори за захранване на инкубаторите, бебетата бяха държани на възможно най-топло място, подредени по осем в едно легло.

Палестинци, хванати в капан в болницата, изкопаха масов гроб във вторник, за да погребат починалите пациенти“. Нямаше план за евакуация на бебета, въпреки че от Израел твърдят, че са предложили да изпратят преносими инкубатори, каза Кидра.

По думите на говорителя на министерството на здравеопазването в Газа има около 100 тела, които се разлагат вътре и няма начин да бъдат извадени.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е дълбоко разтревожен от "драматичната загуба на живот" в болниците, каза неговият говорител. „В името на човечеството генералният секретар призовава за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“, каза говорителят пред репортери.

Медицински служители в управляваната от „Хамас“ Газа казват, че повече от 11 000 души са били убити от израелските удари, около 40% от тях деца, а безброй други са затрупани под развалините.

Около две трети от 2,3-милионното население на Газа са останали без дом и са неспособни да избягат от територията, където храната, горивото, прясната вода и медицинските консумативи са на изчерпване.

Международно право

Действията на Израел в болница „Ал Шифа“ повдигат въпроси за това как ще тълкуват международните закони за защита на медицинските заведения и хилядите разселени хора, които се приютяват там, казаха служители на ООН по правата на човека.

Болниците са защитени сгради съгласно международното хуманитарно право. Но твърденията, че „Ал Шифа“ се използва и за военни цели, усложниха ситуацията, тъй като това също би нарушило международното право, казаха служители на ООН.

Медицинските части, използвани за действия, нанасящи вреда на врага, и които са пренебрегнали предупреждение да спрат да го правят, губят специалната си защита съгласно международното право.

Израел каза в изявлението си в сряда, че е дал на властите в Газа 12 часа да прекратят военните действия в болницата. „За съжаление не се случи“, се казва в изявлението на военните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ