В борбата срещу престъпността с огнестрелни оръжия, Канада има американски проблем

В борбата срещу престъпността с огнестрелни оръжия, Канада има американски проблем

В борбата срещу престъпността с огнестрелни оръжия, Канада има американски проблем

Мъж от Тексас е закупил десетки оръжия от лицензирани дилъри в щата, преди незаконно да препродаде най-малко 16 от тях, твърдят американски представители. Дванадесет са били проследени до престъпления, извършени в САЩ. Другите четири са били проследени до престъпления в Канада.

Случаят с 31-годишния мъж, подсъдим по обвинения, които могат да му донесат дългогодишна присъда, илюстрира водещата роля, която Тексас играе в контрабандата на оръжия, използвани в престъпления в Канада, как проследяването на огнестрелни оръжия може да помогне в борбата с тази търговия, пишат Стив Шерър и Ана Мехлър Пейпърни за Ройтерс.

Началниците на канадската полиция казват, че подобни случаи също така показват лимита на политиките на тяхното правителство, насочени към вътрешната борба срещу насилието с огнестрелни оръжия, като се има предвид факта, че страната граничи с най-големия пазар за цивилни оръжия в света..

„Наистина смятаме, че ограничаването на законното притежание на оръжие не адресира качествено истинския проблем, който е свързан с незаконните оръжия, получени от Съединените щати“, каза Евън Брей, началник на полицията в Риджайна, столицата на провинция Саскачеван.

Процентът на убийствата с огнестрелно оръжие в Канада през 2020 г. е една осма от този в Съединените щати, където правилата за закупуване на огнестрелни оръжия са значително по-хлабави, но е по-висок от този в редица други богати страни и продължава да се покачва, сочат данни на Statistics Canada.

Ексклузивни данни, получени от Ройтерс за Онтарио, най-гъсто населената провинция на Канада, показват, че проследените през 2021 г. пистолети, използвани за престъпления, в 85% от случаите са идвали от Съединените щати.

Освен това, 70% от всички проследени  огнестрелни оръжия, използвани при престъпления в Онтарио, идват от Съединените щати.

Онтарио е единствената провинция със специална програма за проследяване, която се стреми да идентифицира източника на всички оръжия, използвани в престъпления, казва Скот Фъргюсън, ръководител на програмата за анализ и проследяване. Останалата част от Канада проследява само 6%-10% от огнестрелните оръжията, използвани в престъпления, показват данни от данни от 2019 г. на Кралската канадска конна полиция (RCMP).

В понеделник Канадската асоциация на началниците на полицията призова федералното правителство да направи задължително проследяването на огнестрелните оръжия, използвани за престъпления, в цяла Канада.

Александър Коен, директор по комуникациите на министъра на обществената безопасност Марко Мендичино, заяви, че правителството е наясно с важността на проследяването на оръжията.

„Знаем, че трябва повече проследяване, поради което бюджетът за 2021 година инвестира 15 милиона канадски долара за подобряване на капацитета на Кралската канадска конна полиция за проследяване на оръжия“, добави той.

И все пак методът има своите граници – данните от Онтарио показват, че полицията не е успяла да проследи почти половината от огнестрелните оръжия, които е опитала да проследи миналата година, поради редица фактори - от  заличени серийни номера до липсата на национален регистър за огнестрелни оръжия с дълга цев.

През май правителството на премиера Джъстин Трюдо въведе ново законодателство за борба с насилието с огнестрелни оръжие, включително замразяване на покупките на пистолети и забрана за продажба на пълнители с голям обем. Но задължителното проследяване не е част от него.

Съобщението дойде след масовите стрелби на юг от границата - в Ювалди, Тексас и Бъфало, Ню Йорк. Тази седмица обаче Канада също стана жертва на насилие с огнестрелни оръжия, след като нападател застреля четирима души в Британска Колумбия, убивайки двама.

Мендичино запви пред Ройтерс, че правителството е взело предвид специфичните обстоятелства в Канада с мерките от май, цитирайки „тревожна статистика относно увеличаването на насилието с оръжие“, по-специално нарастващия процент на убийства с огнестрелно оръжие.

„Стигнахме до преценката, че националното замразяване на продажбите на огнестрелни оръжията би било най-бързият и ефективен начин да се обърне тази тенденция“, каза Мендичино.

Процентът на убийствата с огнестрелно оръжие в Канада се покачва, според Статистическата служба на Канада. През 2020 година убийствата с огнестрелно оръжие представляват близо 40% от 743-те убийства в страната, докато повече от 60% от престъпленията с насилие в градските райони, включват пистолети.

През 2020 г. процентът на убийствата с огнестрелни оръжия в Канада е 5,6 пъти по висок от този в Австралия, сочат статистическите данни от двете страни. Процентът в Канада от 2020 г. е и пет пъти по висок от този в Германия през 2010 г.

Тексас се е превърнал в най-големият източник на огнестрелни оръжия от САЩ, с които се извършват престъпления в Онтарио, като през миналата година са проследени 150 оръжия от американския щат. За сравнение, през 2018 г. оръжията, проследени до Тексас, са били 30. Флорида, Джорджия, Охайо и Оклахома допълват челната петица.

Контрабандата на огнестрелни оръжия може да бъде изключително доходоносна: типичен пистолет Глок, пренесен от САЩ, струва между 6000 и 8000 канадски долара в района на Торонто, около 10 пъти повече от покупната му цена от 500 долара на юг от границата.

Пазарът също така е доста натоварен. Броят на огнестрелните оръжия, конфискувани на границата, се е увеличил до 1110 през миналата година в сравнение с 495 през 2020 г.  Резултатът през настоящата година вероятно ще бъде сходен, като към първата седмица на юни са конфискувани 523 огнестрелни оръжия

Насилието с огнестрелно оръжие в Торонто, най-населеният град в Канада, достигна 15-годишен връх през 2019 година с 492 инцидента, включващи огнестрелни оръжия, според данни на полицията. Този брой спадна през следващите две години, но през 2022 е на път да се повиши отново.

В Уинипег, който има най-висок процент на убийства с огнестрелно оръжие от всички големи канадски градове през 2020 – 1,32 на 100 000, полицията има отдел за разследване и анализ на огнестрелни оръжия, за да проследи оръжията, използвани в престъпления.

Андрю Стейнуол, детектив сержант от полицията в Торонто, който разследва престъпления с оръжие в Торонто повече от 15 години, определя усилията за борба с контрабандата на оръжие като „битка, която не може да бъде спечелена“.

„Не разполагаме с нужните ресурси, за да конфискуваме всяко огнестрелно оръжие, внесено нелегално“, казва той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ