Кипър и Гърция искат намесата на ЕС за турските сондажи в Средиземно море

Кипър и Гърция искат намесата на ЕС за турските сондажи в Средиземно море

Кипър и Гърция искат намесата на ЕС за турските сондажи в Средиземно море

Кипър и Гърция ще се обърнат за подкрепа от ЕС, ако Турция отново започне проучвания за нефт и газ в Средиземно море около Кипър, който твърди, че това са негови териториални води. Това заяви външният министър Йоанис Касулидес след разговор с гръцкия си колега Никос Дендиас, предаде вестинк Kathimerini.

По-рано тази седмица турският министър на енергетиката Фатих Донмез обяви, че най-новият и модерен сондажен кораб Abdullhamid Han ще отплава за сондажна мисия в Средиземно море на 9 август, без да упоменава точното място на проучванията.

„Обсъдихме някои действия с надеждата, че те могат да предотвратят напрежението в нашата изключителна икономическа зона“, уточни министър Касулидес след консултацията с гръцкия си колега.

Турция, която не признава Кипър за суверенна държава, претендира за голяма част от офшорната икономическа зона на етнически разделения остров. Кипърските турци в отцепилия се север твърдят, че техните териториални води припокриват много от 13-те блока край южното крайбрежие на страната, които съставляват зоната.

Според Касулидес кипърските власти вярват, че има „повече от шест“ потенциални зони, където турският сондажен кораб може да започне работа, и не всички те са в зоната, заявена от Кипър.

Правителството на островната държава предостави права за сондиране и проучване в девет от блоковете на ExxonMobil и неговия партньор Qatar Petroleum, на Chevron, Dutch Shell и Israel NewMed, както и консорциум, съставен от италианската Eni и френската TotalEnergies.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ