Кралят на Йордания се обяви в подкрепа на близкоизточно НАТО

Кралят на Йордания се обяви в подкрепа на близкоизточно НАТО

Кралят на Йордания се обяви в подкрепа на близкоизточно НАТО

Кралят на Йордания Абдула II заяви, че ще подкрепи формирането на близкоизточен военен съюз, подобен на НАТО, и че такъв може да бъде създаден с единомислещи страни, предаде Си Ен Би Си.

Кралството работи активно с НАТО и вижда себе си като партньор на алианса, след като е воювала „рамо до рамо“ с войските на НАТО в продължение на десетилетия, каза монархът пред медията.

„Бих искал да видя повече страни в района, които се присъединяват към този микс“, каза йорданския крал.

„Бих бил сред първите, подкрепили НАТО в Близкия изток“, каза Абдула II.

Той обаче е категоричен, че визията за такъв военен съюз трябва да бъде много ясна и ролята му трябва да бъде добре дефинирана.

„Декларираната мисия трябва да бъде много, много ясна. В противен случай това обърква всички“, каза той.

Освен потенциалното сътрудничество в областта на сигурността, страните от Близкия изток започват да работят заедно за справяне с предизвикателствата, възникнали от войната в Украйна, каза кралят.

„Всички ние се събираме и се питаме как можем да си помогнем. Да помагаме един на друг е нещо, което според мен е много необичайно за региона“, коментира той.

Цените на енергията и суровините се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна. Йордания е вносител на енергия, но Абдула отбеляза, че една нация с петрол, но без пшеница, също ще се нуждае от помощ.

„Ако аз съм добре, а вие не, в крайна сметка ще платя цената, защото регионалните проекти ще бъдат засегнати“, каза той.

По думите му конфликтът между Израел и Палестина има потенциала да провали плановете и сътрудничеството в Близкия изток.

„Ако те не разговарят помежду си, това създава несигурност и нестабилност в региона, което ще се отрази на регионалните проекти“, каза той пред Си Ен Би Си.

Ролята на Иран в региона също е под въпрос.

„Никой не иска война, никой не иска конфликт“, каза Абдула II. „Но остава да се види дали страните от Близкия изток могат да работят към визия, при която „просперитетът е името на играта“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ