Лавров: Зърнената сделка няма да работи, ако не се изпълнява споразумението между Русия и ООН

Лавров: Зърнената сделка няма да работи, ако не се изпълнява споразумението между Русия и ООН

Лавров: Зърнената сделка няма да работи, ако не се изпълнява споразумението между Русия и ООН

Сделката за износ на зърно от Украйна през Черно море няма да работи, ако не бъде изпълнено споразумението на ООН с Москва за преодоляване на пречките пред износа на руско зърно и торове, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Ако всичко остане така, както е, а очевидно ще бъде така, тогава ще се наложи да се изхожда от факта, че тя (сделката) вече не функционира", подчерта Лавров по време на посещение в Найроби.

Споразумението, сключено през юли миналата година, изисква от ООН да помогне на Русия да преодолее всички пречки пред износа на зърно и торове в период от три години. Лавров заяви, че това споразумение "изобщо не се изпълнява", предаде БТА.

Споразумението между ООН и Русия беше постигнато едновременно със сделката, позволяваща безопасен износ на храни и торове от Украйна през Черно море след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Този месец Москва неохотно се съгласи да удължи срока на действието ѝ с още два месеца, до 17 юли, но заяви, че трябва да се постигне по-голям напредък, за да се защитят собствените ѝ интереси.

Според Лавров по-малко от 3% от изнесеното по сделката зърно е достигнало до най-бедните страни в света.

След среща с председателя на кенийския парламент Моузес Ветангула Лавров заяви, че Кения проявява интерес към нови споразумения и развиване на взаимодействието с руската страна, затова предстоящата през юли в Санкт Петербург среща на високо равнище Русия–Африка е от особено значение.

"Говорихме и за развитието на връзките между Русия и Африканския съюз", отбеляза руският външен министър. "Очакваме, че тези решения, които се подготвят – кенийските приятели също възлагат на тях сериозни надежди, ще способстват за развитието на практическото взаимодействие и за развитието на нашето взаимодействие на международната арена, където Африка напълно обосновано предявява намеренията си да стане истински пълноценен център на формиращия се многополюсен световен ред", подчерта той.

Очаква се срещата на високо равнище и икономическият форум Русия–Африка да се проведат от 26 до 29 юли в Санкт Петербург. Първото подобно събитие се състоя от 22 до 24 октомври в Сочи, под мотото "За мир, безопасност и развитие".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ