Лондон в обсада на пламъци и дим, съветват гражданите да се крият по домовете

Снимки: Фейсбук страница на противопожарната служба на графство Съри

Пламнаха хектари трева около Лондон. Властите посъветваха местните хора да си останат вкъщи и да затворят прозорците, си предаде BBC.

Кметът на Лондон Садик Хан каза, че пожарникарите в британската столица са имали най-натоварения ден след Втората световна война.

След горещата вълна в средата на юли много райони в южната част на Англия попаднаха в зона на опасност от пожари. Пламналата трева в графство Съри, южно от Лондон, беше обявен за "значим  инцидент". По този начин на уебсайта на правителството на Обединеното кралство се определя събитие, което изисква извънредна реакция и е резултат от събития, извън контрола на хората. Гражданите бяха помолени да избягват тези места, ако е възможно, а също така, ако живеят в близост до пожари, да държат затворени прозорците и да не допускат домашни любимци на улицата поради многото дим.

Пожарните служби бяха извикани малко след обяд в неделя. Те получават толкова много обаждания и сигнали за пожари или дим в различни части на графството, че хората са помолени да се обаждат на номера за спешни случаи (999 във Великобритания) само ако видят огън, но не и да съобщават за облаци пушек.

Полицията на графство Съри написа в Туитир, че помага на пожарникарите и блокира няколко пътя, като моли хората да не пречат на екипите за спешна помощ, за да се справят с инцидента. Пилотът Джордан Бридж каза пред BBC, че пожарът е един от най-големите, които е виждал в района.

„След излитането видях, че огънят обхваща голяма площ и димът се разпространява надолу пот вятъра над Гилдфорд и Уокинг (сателитни градчета на столицата) към Лондон“, добави той.

Лондонската пожарна служба съобщи, че 15 пожарни коли и около 100 души от бригадата са се отправили към северния лондонски квартал Енфийлд, където е трябвало да гасят пожари в суха трева на площ от 20 хектара. Още около 70 пожарникари бяха изпратени в западното предградие на Лондон там пламнаха пет хектара храсти. Пожарите не се ограничават само до южните окръзи. В източен Съфок 18 противопожарни коли са изпратени да гасят пожар в нивите. От противопожарната служба съобщиха, че огънят е овладян, но екипите все още наблюдават за евентуални огнища. В близкия Норфолк пожарникарите гасят няколко открити пожара наведнъж.  15 области във Великобритания обявиха „значими инциденти“ след множество пожари.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ