Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември, прогнозира доклад на ООН, публикуван днес по случай Световния ден на населението, предадоха Франс прес и ДПА.

По оценки на Департамента на ООН по икономическите и социалните въпроси Индия ще изпревари догодина Китай като най-многолюдната държава на планетата, информира БТА.

"През 2020 г. ръстът на световното население е спаднал под 1 процент годишно за първи път от 1950 г.", отбелязва в същото време докладът.

"В момент, когато очакваме раждането на осеммилиардния жител на Земята, (това е) припомняне за нашата споделена отговорност да се грижим за нашата планета и момент за размисъл за (сферите), в които ние все още не спазваме ангажиментите си едни към други", казва в комюнике генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той допълва, че преминаването на символичния праг също е "повод да приветстваме нашето многообразие, да признаем, че човечеството е едно цяло, и да се възхитим пред напредъка на здравеопазването, който увеличи продължителността на живота и намали значително смъртността при майките и децата".

Според прогнозите населението на Земята ще достигне 8,5 милиарда души през 2030 г., а в средата на века ще е 9,7 милиарда човека. То ще достигне своя пик от около 10,4 милиарда души през 80-те години на този век и ще се задържи на това равнище до 2100 г.

На фона на резкия спад на раждаемостта, констатиран в развитите държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще се дължи в по-голямата си част само на осем страни - Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва докладът.

Намаляването на раждаемостта ще доведе до застаряване на населението и до увеличаване на хората, които се нуждаят от помощ. Средната продължителност на живота ще нарасне от 72,8 години през 2019 г. до 77,2 години в средата на века.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ