НАТО готов с три плана за укрепване на отбраната на алианса

НАТО готов с три плана за укрепване на отбраната на алианса

Участниците в срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс вероятно ще приемат три плана за укрепване на защитата на различните региони на алианса срещу външни заплахи, каза Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО пред EUobserver.

„Очаква се участниците да одобрят три регионални плана, които ще изяснят какво трябва да се направи по отношение на конкретен регион, конкретна страна от НАТО за предотвратяване на конфликти и за отбрана – по суша, по вода, във въздуха, в космоса и в киберпространството, " , обясни той. Алиансът продължава да обсъжда детайлите на тези планове. След като плановете бъдат одобрени, съюзниците от НАТО ще започнат да ги изпълняват, като ангажират необходимите ресурси и провеждат учения.

Според EUobserver, един от плановете включва Арктика и Атлантическия океан, той ще бъде управляван от Обединеното командване на силите в Норфолк (САЩ). Планът за централния регион ще обхваща, наред с други неща, Балтика и Алпите и ще бъде отговорност на Командването на съюзническите сили в Брунсум, Холандия.

Третият план се занимава с югоизточната част на НАТО, включително Черно и Средиземно море. Командването на НАТО в Неапол ще отговаря за изпълнението му. Плановете трябва да определят структурата на войските, действащи в даден регион, включително числеността на военнослужещите, оборудването им и системата за командване и управление.

Изданието отбелязва, че новите планове предвиждат увеличаване на силите за бързо реагиране на НАТО до 300 000 души, които могат да използват три групи - три, десет и тридесет дни след получаване на заповедта. Сега силите за бързо реагиране са 40 хиляди души, 100 самолета и 27 кораба в Балтийско и Средиземно море. Те се подчиняват на главнокомандващия на съюзническите сили на НАТО в Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ