Нидерландия предупреди студентите за недостиг на квартири

Нидерландия предупреди студентите за недостиг на квартири

Нидерландия предупреди студентите за недостиг на квартири

Нидерландските университети призовават студентите от чужбина да останат у дома, ако не успеят да намерят места за настаняване.  Големите университетски градове страдат от сериозен недостиг на свободни жилища, съобщава ДПА. 

Амстердам няма достатъчно места за настаняване на студенти, съобщават и от двата университета в града. Който не е намерил стая до началото на август, не просто да не пътува за Амстердам, а и да се откаже от идеята да учи там. Подобни съвети бяха издадени от университетите в Айндховен, Утрехт и Маастрихт.  Управата им препоръчва чуждестранните студенти да останат у дома, ако не могат да намерят квартира.

Недостигът на жилища не е изненадващ и нещо ново. Заради пандемията и ограничените пътувания, студентите все пак успяваха да наемат стаи във ваканционни домове или хостели. В началото на миналата академична година имаше недостиг от 26 500 стаи в цялата страна, който отчасти се дължеше на големия приток на чуждестранни студенти. Около 115 000 са  студентите за миналата година, с 11 000 повече от предходната година. Около 25 процента от 73 000 студенти в Амстердам идват от чужбина, докато в Маастрихт делът нараства до 56 процента. В Грьонинген и Амстердам, популярни студентски градове, на някои студенти често се налага да нощуват в къмпинги през последните години, като недостигът на жилища засяга еднакво холандските и чуждестранните студенти. Холандските студенти обаче имат възможност да останат вкъщи при спешни случаи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ