ООН: Невъзможно е да се решат проблемите на света без диалог между Пекин и Вашингтон

ООН: Невъзможно е да се решат проблемите на света без диалог между Пекин и Вашингтон

ООН: Невъзможно е да се решат проблемите на света без диалог между Пекин и Вашингтон

Най-належащите световни проблеми, като глобалното затопляне, не могат да се решат без ефикасен диалог между Китай и САЩ, заяви Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

"Мисля, че за генералния секретар е невъзможно да реши най-належащите проблеми по света без ефикасен диалог и сътрудничество между двете страни", подчерта Дюжарик на пресконференция в отговор на въпрос за декларацията на Пекин за замразяване на сътрудничеството с Вашингтон в някои области, включително в борбата с климатичните промени, предаде БТА.

Вчера Министерството на външните работи в Пекин заяви, че диалогът между американските и китайските регионални военни командири и министрите на отбраната ще бъде отменен, както и разговорите за военната морска безопасност.

Сътрудничеството в областта на връщането на нелегални имигранти, разследването на криминални случаи, транснационалната престъпност, незаконния наркотрафик и изменението на климата ще бъде преустановено, заяви министерството.

Мерките бяха въведени в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван по-рано тази седмица. Пекин също така санкционира Пелоси и нейното семейство.

След посещението на Пелоси Китай започна и мащабни военни учения по море и въздух около Тайван, които ще продължат до утре.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви от своя страна, че по този начин "Китай не наказва само САЩ, а целия свят", отбелязва АФП.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ