Папата с призив за "реални преговори" между Русия и Украйна

Папата с призив за реални преговори между Русия и Украйна

Папата с призив за "реални преговори" между Русия и Украйна

Папа Франциск Франциск днес отново призова за "реални преговори" между Русия и Украйна на фона на "все по-опасната ескалация" на конфликта, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В момент, когато яростта на унищожението и на смъртта бушува и избухват сблъсъци, подхранвайки една все по-опасна за всички ескалация, подновявам призива си към лидерите на двете страни: моля ви, не водете човечеството към унищожение", каза предстоятелят на Римокатолическата църква от прозореца на Апостолическия дворец пред 25 000 вярващи, събрали се на площад "Свети Петър" по случай Петдесетница.

"Сто дни след началото на въоръжената агресия" срещу Украйна, папата призова за "реални преговори за прекратяване на огъня и решение", за да бъде "чут отчаяният вик на страдащите с уважение към човешкия живот".

Вчера, на среща с деца, 85-годишният Франциск довери, че иска да посети Украйна, кат уточни, че чака "подходящ момент".

От началото на войната на 24 февруари папата отправи многобройни призиви за мир, без да спомене изрично Русия или нейния президент Владимир Путин, на фона на опитите на Римокатолическата църква да води диалог с Руската православна църква в деликатно поддържане на дипломатически баланс, отбелязва АФП.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ