Почина бащата на „новата вълна“ във френското кино - режисьорът Жан-Люк Годар

Почина бащата на „новата вълна“ във френското кино  -  режисьорът Жан-Люк Годар

Почина бащата на „новата вълна“ във френското кино - режисьорът Жан-Люк Годар

Френско-швейцарският режисьор Жан-Люк Годар почина на 92-годишна възраст, съобщава вестник Liberation. Френският Le Monde също потвърди информацията, съобщава ВВС.

Годар стои в основата на едно от най-важните течения в киното на 20 век – Френската нова вълна. Общо режисьорът е заснел повече от сто филма. Първият пълнометражен филм на Годар „Без дъх“ (1960) става един от основните символи на „новата вълна“ и прославя младия, 26-годишен актьор Жан-Пол Белмондо.

Кадри с ръчна камера от инвалидна количка, остър монтаж, импровизирани разговори за секс и политика и постоянни цитати от филмови класики - всичко това привлича вниманието на публиката и критиците.  Голямата слава идва за  амбициозния режисьор, а впоследствие известният филмов критик и носител на наградата "Пулицър" Роджър Ебърт дори нарича "Без дъх" най-добрият дебют в историята на киното след "Гражданинът Кейн" на Орсън Уелс.  „Всичко противоречи на класическите закони на монтажа“, каза за този филм режисьорът Андрей Тарковски. "Без дъх" е последван и от филмите "Жената си е жена", "Да живееш живота си", "Лудия Пиеро", "Бандата на аутсайдерите", които получават голяма слава.

През 1967 г. Годар, заедно с режисьора Жан-Пиер Горен, създават експериментална филмова асоциация, която те кръщават на съветския авангарден режисьор Дзига Вертов. В своя манифест, публикуван през 1967 г., режисьорът обяснява тази стъпка, като казва, че в края на 60-те години той е бил „отхвърлен от нормалното кино“, в рамките на което вече не е „способен да продължи бунта“ и в което на него са гледали като на  „рокер или анархист“.  

От 80-те години на миналия век Годар се връща няколко пъти в голямото кино, заснема повече от 20 филма, но никога не повтаря успеха, който го съпътства в зората на кариерата му. През 2014 г. 84-годишният Жан-Люк Годар сподели специалната награда на филмовия фестивал в Кан с Ксавие Долан, млад режисьор, израснал с лентите на Годар, за филма „Прощавай, реч“. Последният филм на Годар, „Образ и реч“, излезе през 2018 г. За него той получи и специалната награда на фестивала в Кан.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ