Почина генералният секретар на ОПЕК

Почина генералният секретар на ОПЕК

Почина генералният секретар на ОПЕК

Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Мохамед Баркиндо е починал в родната си Нигерия, съобщи главният изпълнителен директор на нигерийската Национална петролна компания (НПК) Меле Кяри, цитиран от Ройтерс.

"Загубихме нашия скъп д-р Мохамед Сануси Баркиндо", написа Кяри в "Туитър" и допълни, че той е починал около 23:00 часа снощи на 63-годишна възраст. По думите на Кяри смъртта на Баркиндо е "голяма загуба за неговото семейство, за НПК, за нашата Нигерия, за ОПЕК и за глобалната енергийна общност".

Не се съобщават обстоятелствата около смъртта му. В същия ден той е изнесал реч на нигерийска конференция за нефт и газ в Абуджа и е провел среща с президента Мухамаду Бухари, по време на която е обявил, че шестгодишният му мандат начело на ОПЕК е към края си. По този повод президентът наредил на Министерството на петролните ресурси и Нигерийската национална петролна компания (NNPC) да мобилизират нефтената и газовата индустрия, за да организират подобаващ прием в негова чест, когато той най-накрая се завърне у дома. Баркиндо беше генерален секретар на ОПЕК от 2016 г. Той трябваше да бъде заменен на поста през август от кувейтския петролен министър Хайтам ал Гайс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ