„Политико": Вашингтон и съюзниците му все още нямат план за обучението на украинските пилоти на F-16

„Политико: Вашингтон и съюзниците му все още нямат план за обучението на украинските пилоти на F-16

Вашингтон и неговите съюзници все още не са договорили план за обучение на украински пилоти за използване на американски изтребители F-16, пише „Политико“, позовавайки се на три запознати източника.

Дания и Нидерландия ръководят коалиция от 11 държави, които подкрепят обучението на пилотите, но досега нито една държава не се е ангажирала публично да предостави изтребители за програмата.

Липсата на съгласуван план е в момент, когато Украйна призовава за допълнителни военни доставки, за да пробие руската защита на бойното поле. Украйна засили натиска върху западните съюзници да изпратят F-16, след като Русия се оттегли от зърнената сделка, осигуряваща специален коридор за транспортиране на зърно през Черно море с  цивилни кораби. Външният министър на Украйна каза във вторник, че изтребителите могат да помогнат за защитата на коридор, който е жизненоважен за глобалната продоволствена сигурност.

От „Политико“ посочват, че едно от предложенията, обсъдено обсъдено, включва изпращането на украински пилоти в Тусон, Аризона, където да бъдат обучени.

Според източниците на изданието обаче тази идея е срещнала малка подкрепа.

Друг план включва изпращане на американски военни пилоти в Европа, които да обучават украинците някъде извън тази страна.

Според двама американски служители, досега не са взети окончателни решения.

„Има продължаващо сътрудничество. Ние работим с нашите партньори и съюзници, за да определим най-практичния начин за изпълнение на този план“, коментира американски представител.

Според изданието обаче коалицията е предприела определени стъпки за започване на обучението. Компанията Draken International е започнала да набира пенсионирани военни пилоти, за да обучават украинците, според един от американските служители и обява за работа, която впоследствие е премахната. Това обучение ще се извърши в съоръжение, което се изгражда в Румъния и се предвижда да бъде регионален център за обучение на F-16. Друг „център за обучение“ вероятно ще бъде създаден в Дания, заявиха европейски представители.

Европейските партньори се надяват, че обучението може да започне това лято, най-вероятно на място в Европа, каза във вторник говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. Междувременно Обединеното кралство планира да започне основно летателно и езиково обучение за украински пилоти в рамките на няколко седмици, добави тя.

„По отношение на доставката на изтребители или допълнителни срокове, просто нямам нищо за вас днес“, каза Сингх.

Въпреки различните амбициозни срокове, обучението не може да започне на F-16, докато Държавният департамент на САЩ официално не одобри трансфера на свързани учебни материали, като ръководства с инструкции и летателни тренажори.

Запитан наскоро за забавянето при даването на това одобрение, съветникът по националната сигурност  на САЩ Джейк Съливан изглежда прехвърли отговорността на европейците, като каза, че тези страни се нуждаят от още няколко седмици, за да създадат необходимата инфраструктура за обучение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ