Полша обяви целта си да създаде най-мощната сухопътна армия в Европа

Полша обяви целта си да създаде най-мощната сухопътна армия в Европа

Полша обяви целта си да създаде най-мощната сухопътна армия в Европа

Целта на Полша е да създаде най-мощната сухопътна армия в Европа. Това заяви ръководителят на полското военно ведомство Мариуш Блашчак след среща с шефа на Пентагона Лойд Остин.

„Нашата амбициозна цел е да създадем най-мощната сухопътна армия в Европа“, каза Блашчак, цитиран от информационната агенция РАР. Той заяви, че сегашната численост на полската армия е 193 хиляди души, включително войници от силите за териториална отбрана. Според ръководителя на полското министерство на отбраната, в бъдеще е необходимо да се увеличи числеността на личния състав до 300 хил. „Трябва ясно да декларираме, че е напълно възможно да създадем армия от 300 хил. души, просто трябва да има желание и способност да бъде направено“, каза Блашчак.

Плановете на ръководителя на полското министерство на отбраната да увеличи броя на военнослужещите до 300 хиляди души са изправени пред критики от опозицията, която смята такъв брой войници за прекомерен и несъвместим с демографските реалности на Полша.

По-рано полското министерство на отбраната съобщи, че Лойд Остин е пристигнал във вторник на полското летище Жешув близо до границата с Украйна, за да обсъди с полския си колега въпроси на военното сътрудничество. На 20 ноември шефът на Пентагона посети Киев, където се срещна с президента на Украйна Владимир Зеленски и министъра на отбраната на страната Рустем Умеров. По-късно министърът на отбраната на САЩ обяви нов пакет от помощ от 100 милиона долара за Киев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ