Повреденият Союз МС-22 ще бъде върнат на Земята в края на март

Повреденият Союз МС-22 ще бъде върнат на Земята в края на март

Повреденият Союз МС-22 ще бъде върнат на Земята в края на март

Връщането на Земята на повредения космически кораб "Союз МС-22" в безпилотен режим е планирано за края на март, съобщиха от ръководството на руския сегмент на Международната космическа станция /МКС/.

„Корабът все още е в безпилотен режим. Ние се готвим да изпълним плана в края на март и можем да разчитаме на успех с връщането му“, твърдят от ръковоството на полетите пред местните медии. Според него корабът ще достави на Земята 200-250 кг товар.

На 11 януари стана ясно, че повреденият космически кораб "Союз МС-22" ще се откачи от МКС една до две седмици след пристигането на "Союз МС-23". Споредсъобщението спускаемият апарат на космическия кораб ще кацне на обичайна площадка за кацане в Казахстан.

На 18 февруари Съветът на главните конструктори предложи на държавната комисия да изстреля на 24 февруари космическия кораб "Союз МС-23" към МКС, в безпилотен режим. Той трябва да замени повредения "Союз МС-22

На 15 декември 2022 г. Роскосмос обяви отмяната на излизане в открития космос на руски космонавти от МКС поради разхерметизиране на външната радиаторна верига на кораба. На 11 януари ръководителят на Роскосмос каза, че разследванията са потвърдили, че корабът е бил повреден от метеороид. Диаметърът на повредата на повърхността на приборния отсек на кораба е бил до 1 мм, предполага се, че дупката е била пробита от елемент от космически отломки. Повреденият "Союз МС-22" ще бъде приземен в безпилотен режим.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ