Риши Сунак води в съревнованието за наследник на Джонсън и след втория кръг

Риши Сунак води в съревнованието за наследник на Джонсън и след втория кръг

Риши Сунак води в съревнованието за наследник на Джонсън и след втория кръг

Бившият финансов министър на Великобритания Риши Сунак получи най-много гласове във втория кръг на вътрешните избори сред депутатите на Консервативната партия, които ще определят следващия лидер на торите и министър-председател на Обединеното кралство, който ще замени Борис Джонсън, съобщава Ройтерс.

С 101 гласа Сунак зае временното първо място в надпреварата, след като вчера поведе и на първия кръг от вътрешнопартийните избори с 88 гласа. След него се нареди министърът на търговията и фаворит на букмейкърите Пени Мордонт с 83 гласа. А с подкрепата на 64-ма депутати от групата на торите външният министър Лиз Тръс остана трета. Главният прокурор за Англия и Уелс Сюела Брейвърман беше елиминирана, след като спечели най-малко гласове – 27.

Председателят на Комисията по външна политика във великобританския парламент Том Тугендхат получи 32 гласа, а бившата министърка Кеми Бейдънок - 49 гласа.

Вътрешните избори в Консервативната партия на Острова се провеждат, след като Борис Джонсън подаде оставка като премиер на страната, притискан от кризи и скандали. В сегашния вот право на глас имат депутати от групата на торите и те ще излъчат двама кандидати, сред които членовете на партията от цялата страна ще изберат свой нов лидер и министър-председател на Великобритания. Във всеки следващ кръг на вътрешните избори на Консервативната партия отпада кандидатът с най-малко гласове, докато не останат само двама.

*На снимка отляво надясно са показани: Пени Мордонт, Лиз Тръс, Кеми Бейдънок, Риши Сунак и Том Тугендхат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ