Руски хакери удариха сайтове в Германия заради танковете за Украйна

Руски хакери удариха сайтове в Германия заради танковете за Украйна

Руски хакери удариха сайтове в Германия заради танковете за Украйна

Руски хакери от Killnet извадиха в сряда няколко германски уебсайта от строя в отговор на решението на Берлин да изпрати танкове в Украйна. Германската киберагенция BSI заяви, че дигиталната атака е имала малък осезаем ефект, съобщава Reuters.

По-рано днес Германия официално обяви, че ще достави свои танкове Leopard 2 на Украйна, преодолявайки опасенията относно изпращането на тежко въоръжение, което Киев вижда като решаващо за победата над инвазията на Русия, но Москва смята за опасна провокация.

Хакерската група Killnet заяви, че е атакувала правителствени уебсайтове, сайтове на банки и летища с DDoS атака, насочваща голям по обем интернет трафик към целеви сървъри, за да ги извади от мрежата.

"В момента някои уебсайтове не са достъпни. Засега няма индикации за директни ефекти върху съответната услуга и според оценката на BSI такива не трябва да се очакват, ако се вземат обичайните защитни мерки", се посочва в изявление на германската киберагенция BSI.

От кибератаките бяха засегнати и някои цели във финансовия сектор, се добавя в изявлението.

Killnet е самопровъзгласила се руска "хактивистка" група, която активно се насочва към противниците на руската инвазия в Украйна.

Американската фирма за киберсигурност Mandiant съобщи по-рано, че Killnet е свързана с друга руска активистка група, Xaknet, която твърди, че е атакувала и нарушила сайтовете на множество украински организации. Xaknet вероятно е свързан с руските разузнавателни служби, каза Mandiant. Москва обаче последователно отрича да извършва хакерски операции.

"Ние не знаем какво е Killnet. Ние искрено се чудим защо някаква група хакери е свързана с Русия, а не с друга европейска страна", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на рутинен брифинг в сряда, предаде агенцията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ