Шефът на ARM се страхува от възможността хората да загубят контрола си над ИИ

Шефът на ARM се страхува от възможността хората да загубят контрола си над ИИ

Шефът на ARM се страхува от възможността хората да загубят контрола си над ИИ

Нещото, за което се тревожа най-много, е, че хората губят способността си да контролират машините. Това заяви пред Блумбърг Рене Хаас, главен изпълнителен директор на Arm Holdings Plc, в отговор на въпрос какво го кара да остава буден през нощта и да мисли за изкуствения интелект.

„Имате нужда от някаква задна врата, някакъв начин, по който системата да може да бъде изключена“, коментира Той.

Хаас, който говори пред Блумбърг в широкообхватно интервю от базата на компанията в Кеймбридж, Обединеното кралство, знае това-онова за машините. По негова оценка 70% от световното население се докосва по някакъв начин до продукти, проектирани от Arm.

Докато Хаас разглежда потенциалните недостатъци на изкуствения интелект, той е уверен, че следващата глава в историята на Arm ще покаже, че компанията бъде толкова важна за революцията на генеративния ИИ, колкото беше за развитието на смартфоните, при които нейните дизайни на чипове са повсеместни.

„Мисля, че ще намери своето място във всичко, което правим, и във всеки аспект от начина, по който работим, живеем, играем“, каза Хаас, който тази година ръководи първичното публично предлагане на компанията на стойност 54,5 милиарда долара. „Това ще промени всичко през следващите пет до десет години.“

Хаас, който стана главен изпълнителен директор през февруари миналата година, се опитва да намали зависимостта на Arm от свиващата се индустрия на смартфони, като внедри технологията си в области като персонални компютри, сървъри и електрически превозни средства. Компанията също така предлага по-завършен дизайн на клиентите от сектора на производството на смартфони, като се стреми да получи повече приходи на продадено устройство.

Това е пазар, на който Arm вече присъства вездесъщо. Неговите набори от инструкции са вградени в процесори, които управляват почти всички от 1,4 милиарда смартфони, продавани всяка година, като повече от 99% използват дизайна на Arm или неговата технология.

Сега обаче Хаас вижда вълнуващи възможности в облачните центрове за данни. Големите езикови модели като OpenAI и Bard на Google изискват огромно количество капацитет за данни и за съхранение, като неговата цел е 50% пазарен дял в световен мащаб през следващите години.

Според него Китай е едновременно възможност и риск за Arm, която получава около 25% от приходите си от втората по големина икономика в света. Приходите на компанията възлизат на около 2,7 милиарда долара през фискалната 2023 г.

„Arm трябва да се справи с ограниченията на САЩ върху доставката на чипове от висок клас в страната, като същевременно запази пазарния си дял и защити своята интелектуална собственост“, каза Хаас.

„Мисля, че главните изпълнителни директори преди 10 години не разговаряха с правителствени служители толкова често, колкото ние днес. Така че ние спазваме всички контроли върху износа, независимо дали е от САЩ или други части на света“, добави той.

И докато компанията се приспособява към промените на китайския пазар, Хаас каза, че по-непосредствена грижа е достъпът до таланти, особено в Обединеното кралство, където компанията е базирана.

„Ние сме родени тук, възнамеряваме да останем тук“, каза Хаас. „Моля, направете така, че да е много лесно да привличаме таланти от световна класа и инженери, които да дойдат и да работят за Arm“, призова той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ