Шефовете на ЦРУ и Мосад обсъждат заложническата криза в Газа с премиера на Катар

Шефовете на ЦРУ и Мосад обсъждат заложническата криза в Газа с премиера на Катар

Шефовете на ЦРУ и Мосад обсъждат заложническата криза в Газа с премиера на Катар

Ръководителите на ЦРУ Уилям Бърнс и на Мосад Давид Барнеа са се срещнали с премиера на Катар в Доха, за да обсъдят параметрите на сделка за освобождаване на заложници и пауза в боевете, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, информиран за срещата, предаде БНР.

Тристранната среща е събрала заинтересованите страни на една маса в реално време, за да ускори процеса, съобщи Ройтерс. Това става, след като катарски посредници се срещнаха с представители на политическото крило на "Хамас". Катар, където са базирани няколко политически лидери на радикалното палестинско движение, ръководи усилията за посредничество между групировката и израелски служители за освобождаването на заложниците. В същото време високопоставени представители на "Хамас" са се срещнали в Кайро с ръководителя на египетското разузнаване Абас Камел.

Междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви за Би Би Си, че администрацията на Джо Байдън ще продължи да разговаря с Израел за необходимостта от хуманитарни паузи в Газа.

По повод на информациите за интензивни задкулисни преговори за това как да се осигури освобождаването на около 240 заложници, взети на 7 октомври, Кърби коментира, че за тази цел ще бъде необходима много по-дълга хуманитарна пауза, ако не и с дни, за безопасното преминаване на заложниците, след като бъдат освободени и да им се даде възможност да потърсят медицински грижи и да се съберат отново с близките си.

Увеличават се информациите за сделка между Израел и "Хамас" за освобождаването на малка част от заложниците, които държи терористичната групировка. Източници запознати с хода на преговорите твърдят, че се подготвя освобождаването на 12 души, от които най-малко половината са чужди граждани, съобщи БНР.

Катар още вчера потвърди неофициално, че посредничи за освобождаването на малка част от заложниците на "Хамас", които според последни данни са 242. Обсъжда се също така предоставянето на пълен списък с имената на задържаните, както и възможността Международният комитет на Червения кръст да ги посети.

Част от споразумението между Израел и "Хамас" с посредничеството на Египет, Катар и Съединените щати е доставката на хуманитарна помощ за цивилните в ивицата Газа и на минимално количество гориво. Според източник пожелал анонимност, преговорите се водят в Кайро. В замяна на освобождаването на 12 от заложниците Израел трябва да прекрати огъня за три дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ