Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин, "когато моментът е подходящ"

Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин, когато моментът е подходящ

Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин, "когато моментът е подходящ"

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че е готов да възобнови контактите си по темата за Украйна с руския президент Владимир Путин, с когото не е разговарял от декември, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Последният ми телефонен разговор беше преди известно време. Но възнамерявам отново да разговарям с Путин, когато му дойде времето", заяви канцлерът в интервю, публикувано от в. Кьолнер Щат Анцайгер".

Що се отнася до конфликта в Украйна обаче, "Русия трябва да разбере, че не може да става и дума за сключване на някакъв вид студен мир, при който сегашната фронтова линия ще се превърне в новата граница между Русия и Украйна, тъй като това само ще легитимира престъпното начинание на Путин", подчерта Шолц. "Напротив, ние трябва да постигнем справедлив мир, а условието за това е изтеглянето на руските войски" от Украйна след нашествието, започнало през февруари 2022 г., добави той.

Германският канцлер изрично отказа да каже дали това изтегляне трябва да включва и Крим, който Русия окупира от 2014 г. насам. Шолц заяви, че Украйна сама трябва да определи какво точно иска.

За последен път Олаф Шолц и Владимир Путин са разговаряли по телефона в продължение на един час през декември 2022 г. Тогава ръководителят на германското правителство призова руския държавен глава да изтегли войските си от Украйна, а Владимир Путин обвини Запада, че води "конфронтационна" политика. Оттогава насам двустранните отношения са на рекордно ниско ниво.

Войната в Украйна принуди Германия да направи болезнен и грандиозен дипломатически и икономически обрат, след като десетилетия наред залагаше на сближаване с Русия и в двете области. Преди нахлуването в съседната държава Москва беше основният доставчик на газ за Германия и основен доставчик на петрол. След началото му Германия  реши да инвестира значителни средства във въоръжените си сили, като скъса с дългогодишната си традиция на пацифистка политика.

На този фон само половината от германците смятат, че управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц ще оцелее до края на мандата си, става ясно от резултатите на публикувано вчера социологическо проучване, приведени от Ройтерс.

В коалицията, в която участват социалдемократите, "Зелените" и ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия, тази седмица се стигна до ескалация на спора за бъдещето на отоплителната система на Германия. Свободната демократическа партия във вторник блокира внасянето в парламента на законопроект, изготвен от контролираното от "Зелените" министерство на икономиката, в който се предвижда забрана за повечето нови петролни и газови отоплителни системи от следващата 2024 г. Свободата демократическа партия призова за сериозни изменения на законопроекта.

"Зелените" обвиниха Свободната демократическа партия в "блокаж на политики" и предупредиха, че може да се стигне до правителствена криза.

От публикувано вчера проучване на социологическата агенция Forsa става ясно, че около 40% от германците смятат, че тристранната управляваща коалиция ще се разпадне преди края на мандата си през 2025 г.

Около 54% от германците подкрепят произвеждането на нови избори в случай на разпадане на коалицията.

Канцлерът Олаф Шолц призова вчера коалиционните си партньори да уредят спорове помежду си през идните седмици, но около 81% от германците смятат, че той трябва да действа по-решително.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ