Столтенберг потвърди участието на Зеленски на срещата във Вилнюс

Столтенберг потвърди участието на Зеленски на срещата във Вилнюс

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски ще вземе участие в двудневната среща на върха на алианса, която започва утре във Вилнюс. Това съобщава украинското издание "Страна.ua".

Съвместната реч на Зеленски и Столтенберг вече е включена в програмата на събитието за 12 юли, отбелязва изданието.

По-рано германското издание Bild, позовавайки се на няколко източника, съобщи, че на предстоящата среща на върха на НАТО Зеленски планира публично да се обърне към всички ръководители на страните-членки на алианса с молба да приемат страната му в организацията, но представители на САЩ и Германия ще се противопоставят на това.

НАТО прие политическо изявление на срещата на върха в Букурещ през април 2008 г., че „Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членки на НАТО“, но отказа да предостави на двете страни План за действие за членство, което е първата стъпка в правната процедура за присъединяване към пакта. През февруари 2019 г. Радата одобри поправки в украинската конституция, които затвърждават стремежа на страната за членство в НАТО. Киев получи статут на партньор в алианса с разширени възможности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ