Студената вълна в Китай поставя нови температурни рекорди

Студената вълна в Китай поставя нови температурни рекорди

Студената вълна в Китай поставя нови температурни рекорди

В Китай днес отчитат нови рекордно ниски температури на фона на трайно застудяване в страната в края на година, белязана от редица екстремни метеорологични явления, предадоха Франс прес и БТА.

Националната метеорологична служба съобщи, че рано тази сутрин над 20 станции в няколко части на страната са регистрирали рекордно ниски за декември температури.

В град Хохот, столица на провинция Вътрешна Монголия в Северен Китай), например живакът падна до минус 29,1 градуса по Целзий, "подобрявайки" рекорд отпреди близо 70 години.

Властите издадоха предупреждение за ниски температури в обширни райони в северната, източната и югоизточната част на страната.

Сегашното застудяване следва лято на рекордни горещини и опустошителни наводнения, особено в Северен Китай. Експерти предупреждават, че глобалното затопляне, причинено от излъчването на газове с парников ефект в атмосферата, води до зачестяване на тези екстремни явления.

Вчера националната метеорологична служба съобщи, че 5 станции в страната са регистрирали рекордно ниски температури, например в северния град Датун, където е била измерена температура от минус 33,2 градуса по Целзий.

В северозападната провинция Гансу, където в понеделник при земетресение загинаха над 130 души, оцелелите нощуват увити в одеяла в осигурени от спасителните служби големи палатки, опитвайки се да останат на топло при мразовитото време навън. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ