Свързани с Китай хакери са проникнали в имейл акаунтите на американски топ дипломати

Свързани с Китай хакери са проникнали в имейл акаунтите на американски топ дипломати

Свързани с Китай хакери са получили достъп имейл акаунта на американския посланик в Китай Никълъс Бърнс като част от скорошна кампания за събиране на разузнавателна информация, предаде Ен Би Си Нюз.

Хакерите са получили достъп и до имейл акаунта на Даниел Критенбринк, помощник-държавен секретар за Източна Азия, който наскоро пътува с държавния секретар Антъни Блинкън до Китай, съобщиха от медията, позовавайки се на двама американски служители, запознати с въпроса.

Пробивът е бил ограничен до некласифицирани имейл акаунти на дипломатите, съобщи Ен Би Си, като добави, че имейл акаунтът на министъра на търговията Джина Раймондо също е бил обект на атаката, както беше съобщено по-рано.

Новината, съобщена за първи път от „Уолстрийт джърнъл“, дава повече яснота за последиците от предполагаемия китайски хак, разкрит за първи път миналата седмица.

Късно във вторник миналат сдемица Microsoft обяви, че базирани в Китай хакери са проникнали в имейл акаунти на около 25 организации, включително някои правителствени агенции на САЩ.

Пробивът е бил „смекчен“ от екипите за киберсигурност на Microsoft, след като за първи път беше докладван на компанията в средата на юни 2023 г., посочи Microsoft в две блог публикации за инцидентите. Хакерите са били в правителствените системи поне от май, каза компанията.

САЩ предупреждават Китай

Антъни Блинкън каза, че е повдигнал въпроса за хакерската дейност, когато се е срещнал с китайския висш дипломат Ван И в Джакарта миналата седмица, в кулоарите на регионалната среща на ASEAN.

Държавният секретар отбеляза, че е дал ясно да се разбере, че Вашингтон ще се увери, че хакерите ще понесат отговорност за предполагаемите пробиви в сигурността на правителствените агенции на САЩ.

Последната среща на секретаря с Ван дойде по-малко от месец, след като Блинкън посети Пекин.

Визитата имаше за цел да успокои връзките между двете най-големи икономики в света на фона на ескалиращото напрежение.

Експертите по сигурността твърдят, че инцидентите показват ускоряване на възможностите на Пекин за дигитален шпионаж.

„Тактиките на китайските оператори за кибершпионаж постоянно се развиваха, за да станат по-гъвкави, по-скрити и сложни за проследяване“ през последното десетилетие, пишат изследователи от фирмата за киберсигурност Mandiant в публикация в блог във вторник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ