Тайван засече кораби на Китай край острова и след края на военните маневри

Тайван засече кораби на Китай край острова и след края на военните маневри

Тайван засече кораби на Китай край острова и след края на военните маневри

Корабите на китайския флот продължават да са близо до Тайван, въпреки края на тридневните учения на Китайската народноосвободителна армия Joint Sword. Това съобщи във вторник South China Morning Post , позовавайки се на тайванското министерство на отбраната.

Според Тайпе девет кораба на китайската армия са били забелязани близо до острова във вторник сутринта. Преди това те са били част от група от 12 кораба, които са участвали в последния ден от маневрите. От ведомството обаче не уточняват за какви типове кораби става дума и дали сред тях е и самолетоносачът „Шандун“.

Освен това във вторник командването на китайската армия е изпратило 26 бойни самолета на острова, които навлязоха в обявената от тайванските власти зона  за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Ученията започнаха след завръщането в Тайпе от задгранична обиколка, включително в Съединените щати, на ръководителя на администрацията на острова Цай Ингвен. Изданието отбелязва, че Пекин е бил особено недоволен от срещата ѝ с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, въпреки многократните предупреждения от властите на КНР срещу това събитие.

На свой ред Цай Ингвен каза, че за ръководителите на администрацията на острова транзитните пътувания през САЩ и срещите със съюзниците на Тайпе отдавна са нормална практика. Тя обвини Пекин, че е използвал нейната обиколка и среща с Маккарти като извинение за организиране на учението. Пекин настоява за "принципа на един Китай", според който е невъзможно едновременното признаване на Китайската народна република и  Република Китай на остров Тайван. 

Представител на китайската армия на свой ред заяви, че ученията Joint Sword са „предупреждение към сепаратистките сили, защитаващи независимостта на Тайван, както и необходима мярка за защита на суверенитета и териториалната цялост на КНР“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ