Турция предлага безопасни морски коридори за украинското зърно

Турция предлага безопасни морски коридори за украинското зърно

Турция предлага безопасни морски коридори за украинското зърно

Турция предлага да осигури безопасни черноморски коридори и да работи съвместно с ООН, Русия и Украйна за постигане на споразумение за доставките на украинско зърно, съобщава Асошиейтед прес. С помощта на ООН ще бъде създаден център в Истанбул за контрол на пратките, казаха турски официални лица пред медията.

Предложението съвпада със срещата на военни служители от Русия и Украйна. Те трябва да проведат първите преки разговори между двете правителства в сряда по време на сесия в Истанбул. Тя е посветена на плана на ООН за износ на блокирано украинско зърно за световните пазари през Черно море. Турски военни служители и представители на ООН също планират да участват в дискусията, фокусирана върху намирането на начин, по който милиони тонове зърно от силозите на воюваща Украйна, да бъдат изпратени от пристанищата на страната към Средиземно море. У

крайна е един от най-големите износители на пшеница, царевица и слънчогледово масло в света, но инвазията и войната на Русия прекъснаха производството и спряха доставките. Така застрашиха доставките на храни в много развиващи се страни, особено в Африка, и допринесоха за по-високите цени на тези култури.  Преди това руските и украински официални лица си размениха обвинения относно блокираните доставки на зърно. Москва каза, че причина за забавянето на доставките са тежко минираните пристанища на Украйна. Руският президент Владимир Путин обеща, че Москва няма да използва хуманитарните коридори за нападение, ако морските мини бъдат премахнати.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ