Никога не казвайте „Не зная...“

 Никога не казвайте „Не зная...“

Никога не казвайте „Не зная...“

Интервютата за работа имат славата на по-стресиращи, отколкото са в действителност.

Грешката на много хора идва от мисълта, че това интервю е мястото и моментът, в който те ще се „докажат“ като най-добрите кандидати. Истината е, че всяка голяма компания е наясно с факта, че реалната стойност на кандидата не може да бъде оценена и разбрана в рамките на едно, две или дори пет „интервюта“, нито пък от написаното в тяхното CV.

Лидерите на големите компании знаят също, че трябва да прекарат известно време с кандидата в работна среда, преди да разберат дали той е подходящ, или не.

В нашата компания, Idea Booth, използваме термина  „ДНК“. Когато интервюираме нови кандидати, опитваме да отделим по-малко време на въпроси, свързани с неговия опит и неговата предходна работа или пък такива с информация за образованието и университета, който е завършил. Ние се интересуваме най-вече от това дали те имат правилното „ДНК“ и дали ще си паснат с останалата част от екипа.

Това е фактор, за който по-голямата част от хората дори не се замислят. Вместо това, те повтарят дългия списък от постижения, титли и награди, мислейки, че те ще впечатлят човека, седящ срещу тях.  

Не ме разбирайте погрешно, вашите успехи са нещо, което си струва да споменете. Те подчертават вашия опит и най-добрите ви умения.

Най-важното нещо за всеки работодател обаче е дали вие ще бъдете подходящия човек, който да допълни вече утвърдения екип,  а това до голяма степен зависи от способността ви да  разбирате останалите.

За това, каквото и да правите, никога не казвайте думите „Не зная“.

Вие знаете. Повярвайте ми, наистина знаете. Дори ако „не знаете“ отговора на определен въпрос, това, което знаете, е, че рано или късно ще го разберете. Дори и да не сте напълно сигурни как точно ще се развият нещата, вие знаете, че ще намерите решение.

Това е нещото, което работодателите искат да видят.

В края на краищата, това е единственото нещо, което наистина има значение. Всеки клиент е уникален и всяко работно място е различно. След време многословните разкази за вашия огромен опит и възможности започват да работят срещу вас.

Вместо това, най-доброто нещо, което може да направите, е да подчертаете вашата способност да се адаптирате към ситуацията и да намирате решения на всеки проблем.  По време на интервюто за работа може да ви бъдат зададени въпроси, чиито отговор не знаете, но това е нормално.

Вместо да кажете „Не зная“ и да се чувствате засрамени, че не сте се „подготвили по-добре“, използвайте тези моменти като възможност да изтъкнете най-добрите си умения, а именно способността да си признаете, когато не сте запознати с нещо и желанието да намерите решение на проблема. 

Всеки работодател ще оцени вашата искренност и отдаденост подобаващо.

По материал от inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ