Прочетете това, преди да приемете предложение за работа

Прочетете това, преди да приемете предложение за работа

Прочетете това, преди да приемете предложение за работа

Представете си следната ситуация: след 6-седмичен процес на интервюиране от уважавана компания, получавате предложение за работа. Заплащането и привилегиите са добри, а постът отговаря на очакванията ви. Следващият ви ход е да приемете офертата, нали?! Всъщност не!

Твърде много кандидати прекарват голяма част от процеса на интервюиране в опити да убедят потенциалния си работодател, че заслужават дадена позиция, вместо да се замислят, дали тази позиция е подходяща за тях. Предвид времето, което ви отнема процесът, и фактът, че трябва да промените навиците си и да извършите прехода към новия пост, смяната на работното място е сериозен разход. Ако пък скачате от компания на компания, автобиографията ви изглежда разпиляна и говори за липса на постоянство.

Вярвам, че търсенето на работа трябва да бъде двупосочна улица. Работодателят е длъжен не просто да прецени дали сте достатъчно квалифицирани, за да изпълнявате потенциалните си задължения, но и дали постът, за който кандидатствате, ще ви позволи да разгърнете потенциала си.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат сами да се справите с последната задача:

Недейте просто да говорите с наемащите мениджъри

Често кандидатите преминават през няколко интервюта, преди дори да се срещнат с потенциалните си колеги и работодатели. Затова е ужасно трудно да прецените екипната динамика в различните отдели и каква би била ролята ви в компанията. Опитайте да „откраднете“ възможно най-много време за разговори с хората, с които се очаква да работите. Разпитайте ги за управленския им стил и предпочитанията им към работния процес. Именно с тях ще прекарвате по-голяма част от времето си и ако от самото начало не се чувствате комфортно в компанията им, най-вероятно позицията, за която се борите, не е за вас.

Проучете средата

В наши дни много интервюта се провеждат от агенции за набиране на персонал, в университетски кампуси и дори по Skype. Няма нищо по-лошо от това, да приемете предложение за работа от разстояние, а после да се окаже, че фирмената култура не ви е по мярка. Прекарайте възможно най-много време на бъдещото си работно място. Помолете да ви разведат, когато се явите на интервю. Опитайте да попиете от енергията. Тиха ли е работната среда? Жизнена? Физическото присъствие ви позволява по-добре да усетите атмосферата в офиса.

Прегледайте сайтовете за онлайн ревюта (например Glassdoor)

Днес за хората е лесно да предоставят онлайн обратна връзка за фирмите, в които са работили. Съществуват няколко форума, в които можете да разгледате ревюта и да добиете впечатление за недостатъците на определени компании. Може би имате семейство и сте разбрали, че в организацията, където кандидатствате, се работи дълги часове, а смените са неудобни. Дори да не откажете предложението за работа въз основа на тези ревюта, те могат да ви подскажат какви въпроси да зададете на интервюто.

Бъдете открити за недостатъците си

Няма смисъл да получите работа като сладкар, ако дори не можете да опечете кекс. Преувеличаването на уменията или квалификациите не вреди на работодателят ви, а на самите вас – ако получите поста, рано или късно ще започнете да изпитвате разочарование от неспособността да изпълнявате задълженията си. Разбира се, в някои случаи е чудесно да се преструвате, докато нещата не ви се получат, но никога не е добра идея да нагазвате в дълбокото, щом не можете да плувате.

Задавайте въпроси

Явявайте се на всяко интервю със списък от смислени въпроси. Както вече казах, идеалното интервю е двупосочна улица. Да не попитате нищо не просто прави лошо впечатление, но и ви пречи да съберете нужната информация директно от потенциалния си работодател – сериозен пропуск. Това е вашият шанс да научите възможно най-много за компанията и бъдещата си роля, затова грабнете възможността.

Карл МакДонъл, главен изпълнителен директор на Strayer Education, за LinkedIn.com


 


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ