Да свалим ли годежния пръстен на интервю за работа?

Да свалим ли годежния пръстен на интервю за работа?

Да свалим ли годежния пръстен на интервю за работа?

Въпрос от читателка на списание Inc.:

С половинката ми сме сгодени от малко повече от година и майка му ни даде стария си годежен пръстен като подарък. Много е красив, а и малцина го забелязват, освен ако не им го покажем.

Чудех се обаче дали е подходящ за интервюта за работа. Питам, защото съм израснала в консервативно градче, където жените свалят годежните си пръстени или брачните си халки по време на интервюта. Знам, че работодателите нямат право да дискриминират, но и не са длъжни да обясняват на кандидатите защо не са ги наели. Не съм особено старомодна, живея в прогресивен град и съм също толкова професионално устремена, колкото повечето необвързани хора на моята възраст – годеникът ми дори се шегува, че ще се превърне в „домашен съпруг“, когато имаме деца. Получавам разнопосочни съвети. Вие как бихте постъпили?

Предполагам, че след като се притеснявате да носите годежния си пръстен на интервю за работа, е по-добре да го сваляте – защо да поемате някакъв риск, щом можете да не поемате никакъв? Освен това, ако има дори минимален шанс той да Ви кара да се притеснявате, защо Ви е да се изправяте пред това допълнително предизвикателство в една и без друго стресираща ситуация, каквато е интервюто?

Но няма да защитавам тази гледна точка. Ще браня тезата, че ако човек не би Ви наел или взел на сериозно заради годежния Ви пръстен, значи е по-добре изобщо да не искате да работите за него. Този вид отношение рядко се ограничават само до интервюто, а едва ли бихте искали да го търпите всеки ден.

А и да речем, че се появите на интервю без пръстен и това Ви помогне да избегнете дискриминацията от страна на старомоден сексист, който гледа на бижуто като на индикатор, че няма да се задържите дълго на работа или че си играете на професионалист, или каквото там би могъл да си помисли. Какво би станало, когато той Ви наеме и след това се появите на работа с пръстена на ръката си? Ами, просто ще си направи същия извод за Вас, само че вместо да не Ви вземе на сериозно по време на интервюто, вече няма да Ви взема на сериозно в работата. И във връзка с повишения. И когато Ви възлага задачи. И когато искате по-висока заплата.

Нямате нужда от това!

Носете си пръстена. Целта не е просто да получите поста, а да получите правилния пост, в правилната компания, с правилната култура.

Алисън Грийн води рубрика, в която отговаря на въпроси, свързани с проблеми на работното място, към списание Inc

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ