7 въпроса, които ще ви помогнат да намете страхотни служители

7 въпроса, които ще ви помогнат да намете страхотни служители

7 въпроса, които ще ви помогнат да намете страхотни служители

Независимо дали имате стартираща компания от двама служители, или голяма корпорация от 500, едно нещо никога не се променя – стремежът ви да наемате суперзвезди.

Когато моят колега, Еди Мачалани, и аз стартирахме търговската си платформа, сключихме пакт да интервюираме лично първите 100 новонаети кадри. Беше трудно, но се справихме и говорихме лично с всеки, присъединил се към екипа ни, в продължение на 2 години. По този начин изградихме основа от невероятен талант и въведохме стандарти за новите служители и мениджъри, които продължават да се придържат към най-важното ни правило – никога не наемайте някого само защото е „достатъчно добър”; винаги търсете най-добрите. Чакането на правилния човек е болезнено, но спестява време, пари и нерви в дългосрочен план. Суперзвездите са някъде там и вие ще ги намерите.

Повече от всичко, наемането на подходящите служители определя бъдещето на бизнеса ви. Наемете суперзвезди и те ще подкрепят визията ви и ще я осъществят; наемете грешните хора и ще видите, че докато бизнесът ви расте, в офиса ще бродят служители от среден клас, които гледат часовника и далеч не споделят мотивацията ви.

Но как да се уверите, че човекът пред вас е подходящ? Задайте му тези 7 въпроса:

1. „Какво харесвате в бизнеса ни? Как бихте променили онова, което не харесвате?”

Този въпрос има две предимства. Първо, той ви дава представа за това, как един кандидат би изразил с думи нещо, което не харесва. Дали ще говори за проблема и след това веднага ще предложи решение, или ще ви обяснява колко прекрасен е бизнесът ви, когато всъщност не е? Търсете хора, които говорят за проблема в 5% от времето, а в останалите 95% - за решението.

Питайки го как би променил нещо, което не харесва, ще разберете как подхожда към проблемите. Например, ако каже, че обслужването ви на клиенти е отвратително, но няма ни най-малка представа как да го подобри, какъв е шансът да успее да се бори с проблемите, когато работи при вас? Дали просто ще се откаже и ще премине към нещо друго? Най-вероятно. Суперзвездите се справят с препятствията бързо и самостоятелно.

2. „Коя книга четете в момента?”

Страстните хора четат книги, за да развиват уменията си. Дали дадено четиво се отнася за конкретно умение, или кандидатът чете материал за себеусъвършенстването, няма значение. Това все са добри знаци. Ако обаче чете художествена литература и не е прочел нито една образователна книга от много време насам, тогава се появяват червените светлини. Суперзвездите винаги търсят начини да се развиват, а и най-умните хора, които познавам, постоянно се учат и попиват нова информация.

3. „Разкажи ми за проблем, на който е трябвало да намериш решение в предишната си работа. Как подходи?”

Отново, този въпрос разкрива много за способността им да се справят с пречките и за творческото им мислене (или липсата на такива). Дали са подходили с внимание и старание, или са го възложили на друг?

4. „Назовете едно професионалното постижение, с което най-много се гордеете.”

Така ще разберете какво мотивира вашия кандидат и как той дефинира успеха. Ако, например, е прекарал 12 години на предишното си работно място и най-голямото му постижение е било да надскочи планираните продажби за тримесечието, вероятно на среща си нямате суперзвезда. От друга страна, ако е получил 5 повишения в рамките на 2 години, тогава си заслужава да го наемете.

5. „Участвали ли сте в отборен спорт?”

Хората, които са играли екипни спортове, като баскетбол и футбол, са мотивирани, целеустремени и в добра физическа форма, което помага и на умственото им състояние. Освен това, спортистите обикновено са добри в общуването, справят се под напрежение и по време на групови събития.

6. „Как се забавлявате в свободното си време?”

Балансът е важна част от успеха. През годините съм разбрал, че суперзвездите се стараят да са изрядни в повечето – ако не и във всички – сфери на живота, включително и във връзките, ученето и поддържането на добра физическа форма.

Ако някой ходи на фитнес три пъти седмично, занимава се с доброволна дейност в събота и се учи да свири на пиано „само за забавление”, значи спокойно може да се каже, че цени постиженията, поставянето на цели и постоянно търси възможности за развитие. Същото се отнася и до професионалния му живот.

7. „Не съм убеден, че сте подходящ за поста”

Този трик работи, когато наемате хора със силни характери, на които често се налага да се сблъскват с поредното „не”. Такива са търговските представители. Правейки този коментар, ще предизвикате една от три възможни реакции. Може да ви игнорират, да се съгласят с вас и да се опитат да продължат напред или да ви изтъкнат всички начини, по които биха допринесли за бизнеса ви, фокусирайки се върху основните причини, поради които не можете да си позволите да ги изпуснете.

Тези въпроси не гарантират, че ще наемете суперзвезда, но са ми били от помощ, когато ми се е налагало да избирам между няколко души. И все пак, никога не пренебрегвайте инстинкта си. Ако някой не ви се струва подходящ или не сте напълно сигурни дали е такъв, винаги казвайте „не”. Ще отнеме много време да намерите точното попълнение към екипа си, но искате да изградите компания от личности, които са на правилните място и пост, вместо такива, които просто са се появили в подходящия момент.

Мичъл Харпър, основател на Bigcommerce, за Entrepreneur.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ