Нова кариера в 7 стъпки

Нова кариера в 7 стъпки

Нова кариера в 7 стъпки

Пандемията промени всичко и за мнозина това включваше нова кариера. Според Pew Research 53% от възрастните в САЩ, които са напуснали работата си през 2021 г., са го направили, за да потърсят различна професионална роля или изцяло нова област на развитие.

Може би и вие сте мечтали за промяна на кариерата, но не знаете откъде да започнете. Октавия Гордема, автор на „Prep, Push, Pivot: Essential Career Strategies for Underpresented Women“ и домакин на поредицата в Audible – „Original How to Change Careers“, казва, че изграждането на нова кариера носи ценен житейски опит, но е и процес, който може да бъде  плашещ.

„Има някои трудни неща, които са невидими за всеки друг, когато правите голяма промяна“, казва тя. „Хората виждат какво правите в момента и в крайна сметка ще видят какво правите по-нататък. Но те не виждат какво е необходимо, за да стигнат до крайната точка“, добавя тя.

В своята поредица Гордема споделя 7 стъпки за създаване на пътна карта за промяна на кариерата:

Определете каква е вашата цел

Първата стъпка при всяка промяна е да идентифицирате и артикулирате своята основна цел. „Към какво искате да се придвижите?“, пита Гордема. „Има различни начини да промените кариерата си, независимо от това откъде идвате и към какво се движите“, добавя тя.

Например, може да търсите един вид странично движение, при което преминавате при работа, сходна с досегашната ви. Или може би този вариант не е напълно разработен и търсите постепенна промяна с течение на времето, при която бавно се приближавате все по-близо до мястото, на което искате да бъдете. Може пък да искате да сложите категоричен край на досегашната си кариера и да се захванете нещо различно.

„Която и да е от трите – паралелна писта, постепенно изместване или ускорен обратен завой – насърчавам ви да разберете наистина към какво искате да се придвижите“, казва Гордема.

Дефинирайте защо е важна

След като определите каква точно е вашата цел, дефинирайте защо тя е важна за вас.

 „Това засилва вашия ангажимент към самите вас и ви дава яснота защо правите това. Когато промените кариерата си, обикновено има тласък и привличане. Това, към което работите, не винаги ще бъде лесно или възнаграждаващо, ще има много трудни времена“, казва Гордема.

Изясняването защо тази цел е важна за вас ще ви помогне да се справите с предизвикателствата пред вас.

Създайте пътна карта

Третата стъпка е двигателят, от който зависи пътуването. Това е идентифицирането на следващите стъпки, които ще предприемете. Тази стъпка често спъва хората, казва Гордема.

„Може би знаете малко за това, което трябва да направите сега или в близко бъдеще, но не сте наясно как точно ще изглежда  цялото пътуване, което трябва да предприемете“, казва тя. „Това е ОК. Можете да правите мисловни пътни карти, за да нахвърляте идеи или да идентифицирате въпроси, които имате, така че да можете да отидете и да ги проучите, или пък да говорите с хора, които може да имат отговорите“, обяснява Гордема.

По думите й не е нужно да сте наясно с всяка една стъпка, но трябва да започнете да събирате идеи, за да можете да идентифицирате всички пропуски. Освен това е важно да се ангажирате да добавяте към този списък при следващи стъпки, докато вървите към целта.

Задайте малки и големи етапи

Повечето хора са фокусирани върху крайната цел, забравяйки постепенните стъпки, които ще трябва да предприемат, отбелязва Гордема. За да запазите правилния курс, тя предлага да задавате малки и големи етапи по пътя.

„Ако някой искат ускорен обрат, крайъгълният камък може да е връщането в училище или получаване на сертификат“, казва тя. „По-малките етапи могат да бъдат подаване на заявление или записване за интервю. Важно е да разпознавате напредъка си, както и да държите очите си насочени към крайната цел“, обяснява Гордема.

Идентифицирайте потенциалните препятствия

След това идентифицирайте всички препятствия, с които може да се сблъскате и които биха могли да ви спънат по пътя. Например, може да не бъдете приети в образователната програма, в която сте искали.

„Помислете какво може да ви попречи. Този предварителен анализ ви помага да помислите какво ще ви трябва, ако възникнат препятствия. Това е като да имате свои собствени планове за действие при извънредни ситуации“, обяснява Гордема.

Проследявайте постигнатия напредък

Предприемането на действия по вашия план може да бъде трудно, но проследяването на напредъка ви е това, което ще ви помогне да запазите курса. Гордема казва, че това е най-важното нещо, което всеки може да направи за кариерата си.

„Имаме склонност да поглеждаме назад и да си спомняме наистина въздействащи неща, които са били или брилянтни, или не са се получили. Толкова сме заети да разглеждаме списъците със задачи, че забравяме за инерцията, която набираме, ден след ден, седмица след седмица“, казва тя.

Гордема съветва да съхранявате документ, в който записвате стъпките, които сте предприели и които са довели напредък. Този списък трябва да се преглежда всеки месец, казва тя.

„Погледът назад и размисълът върху миналото ви позволяват да започнете да свързвате точките по начин, който не сте могли да видите на момента“, отбелязва Гордема.

Припомнете си постижения от миналото

С напредване на възрастта е естествено все по-често да отбягвате риска. Гордема казва, че припомнянето на нещата, които сте научили или преодолели в миналото, може да ви помогне, докато преминавате през период на трансформация на кариерата.

„Не говоря само за професионални постижения като завършване на колеж или започването на  работа“, обяснява тя. „Това са важни неща, но говоря за моменти, когато сте направили нещо важно, което е изглеждало недостижимо по това време. Важно е да помним, че имаме много способности, понякога скрити дълбоко в нас, да овладяваме нови неща и да постигаме много“, добавя Гордема.

Стъпките за промяна на кариерата се отнасят и за всяка друга голяма промяна, която искате да направите в живота. „Мястото, от което тръгвате, не определя това къде ще стигнете“, казва Гдема. „Никой друг няма да бъде толкова инвестиран във вашата кариера и вашето бъдеще, колкото самите вие трябва да бъдете. Създаването на пътна карта и рамка за вашето бъдеще е най-ценното нещо, което можете да направите“, категорична е тя.

…………………...

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ