Психическата устойчивост е най-ценният ви актив в работата. Ето как да я подсилите

Психическата устойчивост е най-ценният ви актив в работата. Ето как да я подсилите

Психическата устойчивост е най-ценният ви актив в работата. Ето как да я подсилите

В днешния бързо променящ се бизнес свят, дефиниран от безпрецедентен технологичен напредък, променящ се климат, геополитически промени и еволюиращи модели на работа, има едно качество, което се откроява като ключово предимство: психическата устойчивост. Независимо дали сте опитен професионалист или новодошъл на работното място, способността да се адаптирате към промяната, да се изправяте на крака след провали и да превръщате бедата във възможност е от решаващо значение за просперитета в съвременния сложен и непредвидим пазар на труда.

Издръжливите служители играят критична роля в насърчаването на капацитета на организацията да участва в непрекъснато развитие, да оцелее при големи кризи и да процъфтява при несигурни обстоятелства. На организационно ниво компаниите, които насърчават култура на устойчивост, са по-склонни да правят иновации и да се адаптират успешно към развиващите се пазарни тенденции. Това подчертава необходимостта да се гледа на издръжливостта на служителите като умение в реалния свят. Това не опира просто възстановяване от трудности, а става въпрос за израстване, учене и самоусъвършенстване с времето чрез придобития работен опит.

Психологическата устойчивост също играе критична роля за ефективното управление на стреса в рамките на работната култура на постоянна ангажираност, която характеризира много индустрии днес. Проучванията показват, че устойчивите индивиди са по-добре подготвени да се справят със стреса и са по-способни да гледат на предизвикателствата като на възможности, а не като на заплахи. Този начин на мислене не само помага за предотвратяване на прегаряне, но и подобрява производителността и общото благосъстояние.

Предимствата на психическата устойчивост се простират отвъд индивидите до екипи и организации. В условията на несигурност и нестабилност, устойчивостта предлага конкурентно предимство, което позволява на хората и организациите да се адаптират, възстановяват и процъфтяват сред трудностите. Изграждането на устойчивост ни дава необходимите инструменти, за да се ориентираме в бъдещето, независимо от неговата непредсказуемост.

И така, как можем да култивираме психическа устойчивост? Ето някои ключови стратегии:

Приемете реалността

Една от първите стъпки към повишаване на устойчивостта е развиването на способността за приемане и работа с реалността. Както предлага Екхарт Толе, „Приемете – тогава действайте. Каквото и да съдържа настоящия момент, приемете го така, сякаш вие сте го избрали. Винаги работете с него, а не срещу него“.

На работното място това означава да признаете текущите си обстоятелства, без значение колко предизвикателни могат да бъдат те, и след това проактивно да търсите решения, вместо да се спирате на негативите. Например, ако сте били съкратени, вместо да изпадате в мисли на отчаяние, разпознайте ситуацията такава, каквато е - момент на промяна, а не край.

По същество устойчивостта започва с приемане на настоящето, което ви позволява да разбиете предизвикателствата на стъпки. Устойчивостта продължава с предприемането на проактивни действия, които трансформират (и в крайна сметка защитават) траекторията на вашата кариера. Това проактивно приемане на реалността може значително да подобри вашата адаптивност и устойчивост в непрекъснато променящия се пейзаж на работното място.

Базирайте действията си на вашите основни ценности

Ясното разбиране на вашите основни ценности не е свързано само с лична почтеност – това е стратегия за изграждане на устойчивост. Точно както марките, които издържат изпитанието на времето, остават в съответствие със своите ценности и цел, същият принцип се прилага и за индивидуалната устойчивост.

Мислете за вашите основни ценности като за личен компас, който ръководи вашите решения и действия, особено в трудни времена. Когато сте наясно какво представлявате, това ви дава стабилна рамка за ориентиране в несигурността и промяната. Вместо да бъдете повлияни от външни обстоятелства, можете да направите избор, който е в съответствие с това, което наистина има значение за вас.

Например, ако една от основните ви ценности е непрекъснатото учене, е по-вероятно да видите уволнението като възможност за придобиване на уменията или промяна на кариерата, а не като провал.

Да останете верни на вашите ценности не само ви помага да преодолеете трудностите, но също така гарантира, че напредвате в посока, която е значима и удовлетворяваща за вас. Това подравняване насърчава чувство за цел и удовлетворение, което може да ви помогне да преодолеете предизвикателствата и да насочите кариерата си към възнаграждаваща траектория.

Бъдете проактивни и оптимистично настроени

В днешния забързан бизнес свят е от съществено значение да използвате проактивно, далновидно мислене. Възприемайки мантрата на изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела, „Не бъдете всезнаещ; бъдете човек, който учи всичко“, може да преодолеете всички предизвикателства на работното място.

Служителите, които непрекъснато актуализират своите умения и знания, показват проактивност. Този проактивен подход е свързан с изграждането на силни мрежи от контакти, търсенето на редовна обратна връзка и идентифицирането на възможности на фона на промяна –критични елементи на устойчивостта.

Освен това, насърчаването на чувство за оптимизъм значително влияе върху това колко издръжливи можем да бъдем в кариерата си. Служителите оптимисти са по-склонни да подхождат към предизвикателствата с положителна нагласа за решаване на проблеми и като цяло са по-добри в справянето със стреса и несгодите.  Вашето отношение може директно да оформи начина, по който тълкувате и реагирате на ситуации, така че култивирането на положителна нагласа не е добро само за вашето благополучие – това е стратегически ход за устойчивост на кариерата.

Бъдете непредубедени

Ориентирането в днешния динамичен пазар на труда изисква начин на мислене, койот приветства промяната и новите възможности. Непредубедеността по отношение на алтернативни начини за правене на бизнес или смяна на кариерата може да бъде невероятно възнаграждаващa.

Вземете за пример Карли Щайн Кемер, която направи значителен скок от корпоративна роля в Goldman Sachs до стартиране на собствен уелнес бизнес, наречен Beekeeper’s Natural. Тази промяна може да изглежда нетрадиционна, но е пример за това какво е възможно, когато сте отворени за нови преживявания и възможности.

Такъв тип кариерни промени може да не изглеждат като най-простите или най-безопасните пътища на развитие, но те могат да доведат до откриване на интереси и индустрии, за които може би никога не сте се замисляли. Освен това тези преходи могат да предложат безценни уроци, уникални преживявания и чувство за постижение, което идва от излизането от зоната ви на комфорт.

Изградете бъдещето си с умишлено поставени цели

Да имате ясна визия за това къде искате да бъдете в бъдеще е мощен инструмент за култивиране на психическа устойчивост. Поставянето на ориентирани към бъдещето цели ви позволява да създадете пътна карта за вашата кариера и живот, подчертавайки вашите ценности, цел и стремежи.

Ето едно упражнение, което можете да опитате: Представете си как би изглеждал вашия идеален ден след пет или десет години. С кого прекарвате времето си? Върху какво работите? Как се чувствате? Отделете малко време, за да запишете тези мисли в дневник, започвайки отначало всеки ден, без да се позовавате на предишни записи.

Като си поставяте ориентирани към бъдещето цели и активно ги визуализирате, вие създавате умствен план за своя път напред. Това не само повишава издръжливостта ви на фона на промени или предизвикателства, но също така дава енергия за пътуването ви към бъдеще, което сте си представили за себе си.

Докато се ориентираме в бързо променящия се бизнес пейзаж, психическата устойчивост не е просто тактика за оцеляване – това е критично умение, което насърчава растежа, иновациите и способността за превръщане на трудностите в преимущество.

…………………….

Нери Кара Силаман, основател на Moda Métiers и експерт по предприемачество в Said Business School в Оксфорд, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ