Повече мотивация, но без излишен стрес

Повече мотивация, но без излишен стрес

Повече мотивация, но без излишен стрес

Увеличаването на мотивацията на вашия екип може да бъде трудна задача, особено ако не искате да добавяте повече напрежение към така или иначе натоварените графици на вашите служители. Въпреки това има няколко начина, по които можете да мотивирате екипа си, без да го стресирате допълнително. Ето четири ефективни стратегии:

Позволете на членовете на екипа да седнат на шофьорското място

 Един от най-големите мотиватори за служителите е способността да имат контрол върху работата си. Като им давате свободата да поемат отговорност за своите задачи и решения, вие повишавате тяхната мотивация и ангажираност. Иначе казано, най-добрият начин за облекчаване на стреса е да позволите на вашия екип да допринесе с идеите си и да вземе решения, които оказват пряко влияние върху работата им.

Дайте им възможности за растеж

Всеки иска да има чувството, че постига някакъв напредък в работата и развива уменията си. Когато предоставяте на екипа си възможности за учене и развитие, вие не само повишавате мотивацията на служителите, но и подобрявате представянето им в работата. Този подход може да включва предоставяне на достъп до онлайн курсове или насърчаване на посещения на браншови срещи.

Включете ги в процеса на вземане на решения

Когато служителите имат активна роля в процеса на вземане на решения, тяхната мотивация няма как да не се повиши. Като търсите тяхното мнение и се вслушвате в техните идеи, вие показвате, че цените техния принос и искате да си сътрудничите с тях. Това ще помогне за намаляване на напрежението и ще насърчи чувството за собственост и отчетност сред членовете на вашия екип.

Отчитайте постигнатото от тях

Отчитането на постиженията на вашия екип и даването на похвала може да бъде мощен мотиватор. Това не нужно да е нещо голямо и бомбастично. Независимо дали става дума за публично признание по време на екипна среща или лична бележка на признателност, всяка похвала може да има голям ефект. Отделянето на време за признаване на успехите на вашия екип може да помогне за повишаване на тяхната мотивация и ангажираност и да ги предпази от чувство на безпокойство или напрежение.

Като лидер никога не искате да видите екипа си стресиран. В същото време обаче искате служителите ви да бъдат мотивирани. Ако държите на вашия екип, трябва да ги позволите на служителите да седнат на шофьорския стол, им дадете възможности за растеж и да ги включите в процеса на вземане на решения. Освен това е важно да отбелязвате и оценявате техните постижения. Така ще гарантирате, че те ще бъдат овластени, ангажирани и мотивирани.

………………….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ