Бил Гейтс: Истинската революция ще бъдат самоуправляващите се автомобили

Бил Гейтс: Истинската революция ще бъдат самоуправляващите се автомобили

Бил Гейтс: Истинската революция ще бъдат самоуправляващите се автомобили

"Истинският рубикон е самоуправляващата се кола". Това заяви в интервю за "Файненшъл таймс" най-богатият човек в света, милиардер и иноватор от Microsoft Бил Гейтс. Той има предвид, че същинската революция за човечеството и в технологиите би настъпила безвъзвратно само след като бъде премината границата на внедряването на самоуправляващия се автомобил в ежедневието на човека. 

Гейтс разговаря с редактора на финансовото издание Изабела Каминска за икономика, роботи, Uber и Силициевата долина. Каминска пресъздаде част от разговора им в Twitter, където посочи, че според Гейтс хората днес се намират в най-бързия период на създаване на иновации в историята. Не е ясно обаче какъв ефект ще има това върху световната икономика. Но "науката винаги е променяла играта". 

Има дълъг път за изминаване, смята Гейтс. "Роботите ще бъдат доброкачествени за известно време", казва той. И бъдещето на човешкия труд няма да бъде поставено под незабавен риск заради еволюцията на машините, според него. Въпреки че изгледите на пазара на труда не са изобщо добри за хората, които имат завършено само средно образование или по-малко. 

Според Бил Гейтс в момента Uber не е толкова заплаха в бизнеса, колкото "просто реорганизация на труда в по-динамична форма". Но, със сигурност услугата е нещо голямо и Uber разполага с най-големия бюджет за изследване и развитие в областта на самоуправляващите се коли, което е голямо конкурентно предимство. 

На изказването, че мнозина в Силициевата долина си мислят и твърдят, че управляват света, Гейтс реагира с "Няма значение, че хората, изобретили парната машина са били задници. Важното е, че са я изобретили". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ