Apple работи по свой конкурент на ChatGPT

Apple работи по свой конкурент на ChatGPT

Американският технологичен гигант Apple работи върху предложения за изкуствен интелект (ИИ), подобни на ChatGPT на OpenAI и Bard на Google, съобщи Блумбърг, цитирана от Ройтерс.

Производителят на iPhone е изградил своя собствена платформа, известна като Ajax, за създаване на големи езикови модели (LLM) и също така тества чатбот, който някои инженери наричат „Apple GPT“, се посочва в материала на Блумбърг.

Компанията не отговори на искане на Ройтерс за коментар.

Apple досега се въздържаше от каквито и да било големи ходове в сферата на изкуствения интелект и дори избягваше да споменава думата на конференцията си за разработчици през юни - в рязък контраст с други технологични гиганти като Alphabet и Microsoft, които направиха смели ходове за интегриране на революционната технология.

Apple обаче тихомълком внедри ИИ технологии от висок клас в някои от своите продукти като Apple Photos, текстови съобщения на устройството и наскоро пуснатите очила за смесена реалност Vision Pro. Все пак анализаторите твърдят, че компанията изостава от конкурентите при внедряването на новата технология.

Основният ИИ продукт на Apple, гласовият асистент Siri, също е в застой от години.

В материала на Блумбърг се казва, че няколко екипа участват в най-новото начинание на компанията в сферата на изкуствен интелект, като то се оглавява от Джон Джанандреа, ръководител на отдела за машинно обучение и изкуствен интелект в компанията, и Крейг Федериги, топ изпълнителен директор на Apple по софтуерно инженерство.

Новият виртуален асистент на Apple обобщава текст и отговаря на въпроси въз основа на данни, с които е бил обучен, и се използва вътрешно за създаване на прототипи на продукти, според материал. Служителите казват, че инструментът по същество копира Bard, ChatGPT и Bing AI и работи като уеб приложение.

Apple все още няма конкретен план за инструментите, които разработва, но според материала планира да направи изявление, свързано с ИИ, през следващата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ