Биобатерия може да генерира електричество няколко седмици без прекъсване

Биобатерия може да генерира електричество няколко седмици без прекъсване

Биобатерия може да генерира електричество няколко седмици без прекъсване

Развитието на много разнообразни енергийни източници е ключов момент в стремежа на човечеството да намали зависимостта си от изкопаемите горива. Неотдавна изследователи от университета Бингамтън, щата Ню Йорк, разработиха нов тип биобатерия, която съдържа три слоя от различни видове бактерии.

Горният слой на батерията е слой от фотосинтезиращи бактерии, които приемат и обработват енергията на слънчевата светлина, произвеждайки определени органични вещества. Тези вещества се абсорбират от бактериите от втория слой, а бактериите от долния слой генерират електричество, като абсорбират отпадъчните продукти на бактериите от двата горни слоя като хранителни вещества.

Изследователска група от университета в Бингамтън отдавна се занимава със създаването на много необичайни бактериални батерии. Използваните в тях бактерии могат да черпят енергия по различни начини. Някои използват кислород от атмосферата, други получават хранителни вещества от специални разтвори, а трети от човешката пот. Дълголетието обаче не е отличителен белег на бактериалните биобатерии - бактериалните колонии могат да умрат или да спрат дейността си поради най-малките промени в околната среда. Затова учените решиха да използват три различни вида бактерии в една батерия наведнъж, които могат да се поддържат взаимно. Площта на експерименталните проби от трислойни биобатерии беше 3 квадратни сантиметра. Тестовете показаха, че бактериалните колонии, разположени в тях, могат да съществуват и да генерират електричество в продължение на няколко седмици.

Разбира се, една батерия не може да генерира голямо количество електричество, но генерираната мощност може да се увеличи чрез последователно свързване на няколко биобатерии. А това вече ще позволи използването на биобатерии за захранване с енергия на различни сензори и електроника, разположени на труднодостъпни места, например. И в бъдещата си работа учените планират да създадат подобни батерии, които работят във водна среда и батерии, които могат да се самовъзстановяват в случай на повреда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ