Бизнес както обикновено: Влиянието на санкциите на САЩ върху Huawei отшумява

Бизнес както обикновено: Влиянието на санкциите на САЩ върху Huawei отшумява

Бизнес както обикновено: Влиянието на санкциите на САЩ върху Huawei отшумява

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies Co изчисли днес, че приходите му за 2022 г. надминат минимално тези от предходната година, което предполага, че е сложен край на спада на продажбите, предизвикан от санкциите на САЩ, предаде Ройтерс.

Въпреки че продажбите са се увеличили само с 0,02%, ротационният председател Ерик Сю изрази оптимизъм в годишното писмо до компанията, в което разкри данни за финансовото й представяне.

„Ограниченията в САЩ вече са нашата нова норма и ние се връщаме към бизнес както обикновено“, пише Сю в писмото, което е адресирано до служителите и е разпространено в медиите.

По думите му приходите на Huawei за годината се очаква да бъдат 636,9 млрд. юана (91,53 млрд. долара). Това представлява малко увеличение спрямо 2021 г., когато приходите достигнаха 636,8 милиарда юана и отбелязаха спад на продажбите с 30% на годишна база, след като санкциите на САЩ срещу компанията влязоха в сила.

В писмото на Сю не се споменава рентабилността на Huawei. Компанията обикновено разкрива пълните си годишни резултати през първото тримесечие на следващата година.

Приходите за 2022 г. все още остават доста под рекорда на компанията от 122 милиарда долара през 2019 г. По това време компанията беше на върха като най-големият доставчик на смартфони с Android в световен мащаб.

През 2019 г. администрацията на Доналд Тръмп в САЩ наложи търговска забрана на Huawei, позовавайки се на опасения за националната сигурност, което блокира достъпа на компанията да ключови американски технологии и приложенията на Google.

Компанията продължава да генерира приходи чрез своето подразделение за мрежово оборудване, което се конкурира с Nokia и Ericsson. Освен това тп управлява подразделение за облачни изчисления.

Компанията започна да инвестира в сектора на електрическите превозни средства (EV), както и в екологичните технологии по времето, когато санкциите влязоха в сила.

„Макросредата може да е изпълнена с несигурност, но това, в което можем да бъдем сигурни, е, че дигитализацията и декарбонизацията са пътят напред и там се крият бъдещите възможности“, каза Сю в писмото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ