Технологии

Doroni пуска за продажба персонални градски самолети

Doroni пуска за продажба персонални градски самолети

Doroni пуска за продажба персонални градски самолети

Doroni обяви представянето в края на тази година на демо версия на своето eVTOL-устройство -  модел H1. Той е забележителен с това, че е позициониран като лек самолет, готов за използване в градски райони. В същото време машината има функция за вертикално излитане и кацане, но най-важното е, че дизайнерите са се погрижили за защитата на минувачите, като са скрили всички опасни движещи се части в огромни корпуси. 

Doroni H1 има двуместна капсула, разположена между два чифта вертикални натягащи винтове. Те са направени по коаксиална схема и са поставени вътре в оригиналните крила, които добавят възможност за по-добра въздушна опора на апарата и подобряват аеродинамиката му. За движение в хоризонтална равнина отзад са поставени още две малки витла. Устройството е с размери 7 х 4,6 х 1,7 м, подемната му маса е 650 кг, но полезният товар не надвишава 200 кг. Машината може да ускори до скорост от 225 км / ч, но обхватът на полета дори не достига 100 км. Това е следствие от инвестицията в безопасността - всички механични и електрически системи са дублирани, батериите имат няколко нива на енергийно резервиране.

Doroni H1 има парашут и въздушни възглавници за меко кацане в случай на катастрофа.  Очаква се от бъдещите потребители да се изискват не повече от 20 часа обучение след получаване на сертификат от агенцията по въздухуплаване, за да имат право да летят с такъв самолет. Това обаче няма да се случи до 2024 г., въпреки факта, че пълномащабният прототип Doroni H1 ще се издигне във въздуха през 2023 г. Това обаче не пречи на компанията да приема предварителни поръчки сега, въпреки че крайната цена на устройството все още е неизвестна.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ