Google предупреждава: 5 от най-разпространените онлайн измами този празничен сезон и как да се предпазим от тях

Google предупреждава: 5 от най-разпространените онлайн измами този празничен сезон и как да се предпазим от тях

Google предупреждава: 5 от най-разпространените онлайн измами този празничен сезон и как да се предпазим от тях

Онлайн измамниците нямат почивен сезон, но с наближаването на празниците в края на годината те определено се активизират. Това е така, защото всички звезди се подреждат благоприятно за тях - купувачите се втурват в предпразничен шопинг, а големите разпродажби и благотворителните акции създават много възможности за злонамерените лица да подлъжат неподозиращите си жертви да последват опасни линкове или разкрият важна чувствителна информация.

Google предупреждава потребителите на Gmail за пет големи измами и спам по време на празничния сезон. Технологичният гигант препоръчва потребителите да избягват измами с карти за подаръци и подаръци, измами, свързани с благотворителност, атаки на база социално или демографско таргетиране, измами с подновяване на абонаменти и измами, свързани с криптовалути.

Търсачката изтъкна в публикация в блога си, че защитава потребителите от около 15 милиарда нежелани съобщения на ден и блокира повече от 99,9 процента от спама, фишинг и зловреден софтуер. Все пак винаги трябва да бъдете бдителни за заплахи, които се промъкват през спам защитата на вашия имейл доставчик, така че ето основните опасности, за които да внимавате.

1. Ваучери за подаръци и промоции

Коледа наближава и всеки се оглежда за подаръци, с които да зарадва близки и приятели. Измамниците може да се опитат да подлъжат хората да закупят карта или ваучер за подарък, понякога използвайки прикритието на познат контакт. Друг път те могат фалшиво да рекламират безплатна награда в замяна на споделяне на информация за кредитна карта.

Помислете добре преди да щракнете върху каквито и да е връзки, и се консултирайте с приятели, за да потвърдите, че наистина са изпратили заявката. Ако пазарувате онлайн, проверете URL адреса, за да се уверите, че купувате от известна и позната верига, а не от фалшив магазин с подобно, но подвеждащо име. Обратното търсене на изображения като това, предлагано от Social Catfish или Google Lens на Google, също може да ви помогне да се предпазите от измами на специализирани уебсайтове или платформи за продажба като eBay и Facebook Marketplace. Ако продавачът публикува снимка на това, което се предполага, че е действителният артикул - техника, рокля или нещо друго - запазете дубликат на изображението на вашия компютър или смартфон, след което го качете в сайт за обратно търсене на изображения. Търсенето може да разкрие дали продавачът е копирал снимката от нечий друг сайт, което би било гигантски предупредителен знак.

2. Благотворителност

Свързаните с благотворителност измами и опити за фишинг стават по-агресивни през това време на годината, ощетявайки благотворителните организации, които биха се възползвали от дарения. Според Google, почти 40 процента от хората са получили предложение от съмнителна организация. Бъдете нащрек за всеки, който иска да се свържете с него на личния им имейл или да му изпрати пари директно.

Една техника за подобни измами е да ви изпратят имейл от името на популярна благотворителна организация, която уж ви благодари за даренията в миналото и моли за вашата помощ отново. Връзката в имейла ще ви отведе до фалшивия сайт на измамниците, а не до този на благотворителната организация, където те може да се опитат да откраднат поверителна лична информация, както и пари.

Измамниците могат също така да обвържат исканията си със скорошна трагедия или извънредна ситуация, която сте научили от новарските заглавия, и могат да създадат измамен сайт, за да източват пари от истинските жертви. Възможно е да използват измамни акаунти в социалните медии, за да направят фалшиви реклами въз основа на реалната благотворителна дейност на знаменитост.

Най-добрата защита срещу този вид измама е да не се опитвате да направите дарение чрез връзка в имейл, текстово съобщение или публикация в социалните медии. Вместо това отидете на уебсайта на благотворителната организация и дарете директно. Можете също така да търсите същите видове улики в имейли, свързани с благотворителност, които бихте потърсили във всяко непоискано съобщение като правописни грешки, граматически грешки и странни фрази. Фалшивите благотворителни организации често се опитват да ви заблудят, като използват имена, подобни на тези на легитимни организации.

3. Таргетиране по социален или демографски профил

Някои от най-лошите измами са тези, които са конкретно насочени към дадено лице чрез методите на социалното инженерство - съвкупност от разнообразни техники за манипулация с цел достигане до лична информация, достъп, пароли, ценности и др. Дръжте очите си отворени за базирани на самоличност злонамерени имейли през този празничен сезон.

Опитите за социално инженерство може да се окажат трудни за разпознаване и затова тази техника е толкова атрактивна и ефективна за престъпниците. За да избегнете да станете жертва на социално инженерство, е важно да имате предвид ключови принципи като това, че измамниците се представят за доверени хора. Ако някой ви се обади и твърди, че работи във вашето място за настаняване или дори за Google, проверете номера, от който се обажда, и се опитайте да потвърдите самоличността му. Ако се съмнявате, затворете телефона и се обадете на човека, с когото смятате, че сте разговаряли, като използвате обичайния му номер.

Понякога измамниците се опитват да получат отдалечен достъп до вашите устройства. След като спечелят доверието ви, те могат да се опитат да използват софтуер за преглед и контрол върху вашето устройство, включително за достъп до чувствителна информация. Ние никога няма да ви накараме да инсталирате софтуер или да ни предоставите отдалечен достъп. Ако някой друг го направи, трябва да сте подозрителни и да не се съгласявате.

4. Подновяване на абонамент

С наближаването на края на годината измамите с подновяване на абонаменти могат да нараснат. Някои имейли се представят за антивирусни услуги, които примамват жертвите с обещанието за подобрена сигурност.

Не забравяйте да проверите имейла на подателя, за да се уверите, че не е измамник. Някои големи предупредителни знаци включват правописни грешки, имейл адреси, които изглеждат неправилни, или искания за директно плащане. Обърнете внимание на настройките на мобилните приложения, които ползвате с платен абонамент, за да се уверите, че той не се подновява автоматично и без ваше съгласие.

5. Крипто измами

Думата "крипто" продължава да бъде особено примамлива и да обещава бързи печалби и финансови иновации. Базираните на криптовалути измами също могат да се разпространят по това време на годината, като често се използва портфейл с криптовалута за събиране на плащания и се опитват да се изнудват пари от жертвите си чрез заплаха.

Най-лесният подход за предотвратяване на крипто измама е да проявите повишено внимание и да направите надлежна проверка, преди да участвате в какъвто и да е бизнес с криптовалута. Всичко, което изглежда твърде хубаво, за да е истина, вероятно е така. Преди да инвестирате, не забравяйте да разгледате персонала, пътната карта и етичния кодекс на проекта. Винаги трябва да използвате безопасен портфейл.

Първо, не изпращайте пари на никого, когото не познавате или на когото не вярвате. Второ, не забравяйте да проучите всеки проект или компания, преди да инвестирате. И трето, никога не споделяйте личните си ключове с никого. Един от най-добрите начини да бъдете информирани е да се присъедините към общност от съмишленици. Има няколко популярни крипто общности онлайн, където можете да се информирате за най-новите измами и да получите съвет от по-опитни инвеститори. Достоверни платформи са reddit профила на борсата Binance и профилите на отделните криптовалути там, Axion профила в Discord, DeFi Million в Telegram и др.

Така че, не се колебайте да направите свое собствено проучване и да се присъедините към общност, за да сте в крак с най-новите крипто измами.

„Дигиталните предпазни мерки в Gmail, включително усъвършенствани контроли за фишинг и злонамерен софтуер, са настроени по подразбиране, което помага да сте сигурни, че сте защитени“, заключава Google. „И докато това е динамично и безкрайно предизвикателство, нашите инструменти и експерти по сигурността непрекъснато претърсват данните, за да открият нови методи за атака и да изградят нови, усъвършенствани защити, които да ви помогнат да бъдете в безопасност.“, допълват от компанията

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ