ИИ милионер: Видеоигрите могат да подобрят креативността

ИИ милионер: Видеоигрите могат да подобрят креативността

ИИ милионер: Видеоигрите могат да подобрят креативността

Родителите, които си скубят косите заради дългово време, което децата им отделят за видео игри, трябва вместо това да насърчават творческото използване на технологиите, каза пред BBC наскоро удостоен с рицарство милионер в сферата на изкуствения интелект.

Сър Демис Хасабис смята, че те трябва да бъдат насърчавани да създават и програмират.

Съоснователят и шеф на компанията за изкуствен интелект DeepMind е израснал, играейки шах и видеоигри. Google купи компанията му за 400 млн. паунда през 2014 г.

Той каза пред BBC Radio 4, че игрите са му помогнали да постигне успех.

„Важно е да подхранваме творческата част, а не просто да ги играем (видеоигрите)“, каза той. „Никога не знаеш накъде водят страстите ти, така че всъщност просто бих насърчил родителите да накарат децата си наистина да се запалят по нещо и след това да развият уменията си чрез него“, добави Хасабис.

По думите му децата ще трябва да бъдат готови да бъдат много адаптивни в бъдещия „много бързо променящ се свят“.

Сър Демис, дете-чудо в шаха, проектира и програмира игра, наречена Theme Park, в тийнейджърските си години, преди да отиде в Университета в Кеймбридж.

След дипломирането си основава фирма за видеоигри, завършва докторска степен по невронауки и след това съосновава DeepMind в Лондон през 2010 г., който впоследствие продава на Google.

Наскоро той сподели в социалната мрежа X, че е щастлив да получи рицарско звание за заслуги към ИИ. Пред BBC Хасабик отбелязва рицарството е признание за това, което той и екипът му са направили, за да „засеят цялото поле на ИИ и индустрията на ИИ“, както и признание за техния принос към британския живот.

Той не съжалява, че е продал DeepMind на Google преди 10 години, тъй като я смята за правилната компания с необходимата компютърна мощ, за да поддържа фирмата.

„В Обединеното кралство по това време тя нямаше способност да събере стотиците милиони долари, които биха били необходими, за да се поемат нещата в световен мащаб“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ