Израелска компания разработи ударен отряд от дронове камикадзе

Израелска компания разработи ударен отряд от дронове камикадзе

Израелска компания разработи ударен отряд от дронове камикадзе

Безпилотните летателни апарати се превърнаха в основен елемент на съвременната война. И ако преди няколко години те се използваха главно за разузнаване и коригиране на артилерийския огън, напоследък на преден план излязоха дроновете камикадзе, способни да унищожават наземни цели.

Израелският отбранителен доставчик Elbit Systems представи автономния дрон Lanius, способен да носи още три малки дрона с тегло 1,25 кг всеки, с полезен товар (устройства или снаряд) с тегло до 150 г. Двигателят се захранва от компактна батерия със седем минути полетно време.

Lanius има няколко сензора, камери и системния модул Nvidia Jetson AI, предназначен за бърза обработка на информационни потоци с минимална консумация на енергия. Всичко това се допълва от собствен софтуер на Legion-X за управление на множество безпилотни летателни апарати, работещи заедно. Дроновете са предназначени да проникват в затворени обекти и да ги картографират с помощта на изкуствен интелект /AI/. Безпилотният летателен апарат открива и маркира обекти, особено прозорци и врати. Докато се движи през съоръжението, дронът самостоятелно или по команда на оператора, прави щателен оглед на сградата. Ако намери хора, Lanius ги класифицира според принципа "приятел или враг", "военни-невоенни", "въоръжени-невъоръжени". В случай на опасност дронът предлага на оператора да порази целта с един от видовете оръжия, с които разполага.

Важна характеристика на ударния дрон е способността за скрита засада, като същевременно поддържа контрол над определен обект, например заключена врата. Когато вратата се отвори и се появи ясна заплаха, дронът подканва оператора да унищожи нейния източник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ