Мъск: Изкуственият интелект ще създаде ситуация, в която няма да има нужда да работим

Мъск: Изкуственият интелект ще създаде ситуация, в която няма да има нужда да работим

Илон Мъск смята, че изкуственият интелект може в крайна сметка да остави всички без работа, предава CNBC.

Технологичният лидер милиардер, който притежава Tesla, SpaceX и X - компанията, известна преди като Twitter, както и новосформирания AI стартъп xAI, каза късно в четвъртък, че ИИ ще има потенциала да се превърне в „най-разрушителната сила в историята“.

„Ще имаме нещо, което за първи път е по-умно от най-умния човек“, каза Мъск на събитие в Lancaster House - официална резиденция на правителството на Обединеното кралство.

„Трудно е да се каже точно какъв е този момент, но ще дойде момент, в който няма да има нужда от работа“, продължи Мъск, говорейки заедно с британския премиер Риши Сунак. „Можете да имате работа, ако искате да имате работа за лично удовлетворение. Но ИИ би могъл да прави всичко“, добави той

„Не зная дали това кара хората да се чувстват удобно или неудобно“, пошегува се Мъск.

Мъск многократно е предупреждавал за заплахите, които ИИ представлява за човечеството, като веднъж каза, че може да бъде по-опасен от ядрените оръжия. Той беше един от многобройните технологични лидери, които призоваха за спиране на разработването на ИИ, по-напреднал от софтуера GPT-4 на OpenAI в широко цитирано отворено писмо, публикувано по-рано тази година.

Други технологични лидери не са съгласни с това мнение, включително шефът на Palantir Алекс Карп. Говорейки пред BBC Radio през юни, Карп каза, че  „много от хората, които искат пауза в разработката, искат такава, защото нямат продукт“.

Коментарите на Мъск в четвъртък дойдоха след приключването срещата на върха за безопасното използване на ИИ, състояща се в Блечли Парк, Централна Англия, където световните лидери се споразумяха за глобално комюнике за ИИ.

Технолози и политически лидери използваха срещата, за да предупредят за екзистенциалните заплахи, които ИИ представлява, като се фокусираха върху някои от възможните сценарии за края на света, които биха могли да бъдат формирани с изобретяването на хипотетичен суперинтелект.

На срещата на върха САЩ и Китай, две страни, които често са в конфликт по отношение на технологиите, се съгласиха да намерят глобален консенсус за това как да се справят с някои от най-сложните въпроси около ИИ, включително как да го развиват безопасно и да го регулират.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ