Microsoft води преговори за инвестиция от 10 млрд. долара в компания за изкуствен интелект

Microsoft води преговори за инвестиция от 10 млрд. долара в компания за изкуствен интелект

Microsoft води преговори за инвестиция от 10 млрд. долара в компания за изкуствен интелект

Microsoft води преговори за инвестиране на 10 млрд. долара в OpenAI, собственикът на ChatGPT, което ще даде на базираната в Сан Франциско фирма оценка от 29 млрд. долара, предаде Semafor, позовавайки се на запознати източници.

Финансирането включва и други инвеститори в рисков капитал, като целта е кръгът на набиране на средства да приключи до края на 2022 г., се казва в материала, цитиран от Ройтерс.

От Microsoft са отказали да коментират, докато OpenAI не е отговорил веднага на искането на Ройтерс за коментар.

По-рано „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че OpenAI преговаря за продажба на съществуващи акции при оценка от около 29 млрд. долара, като фирми за рисков капитал като Thrive Capital и Founders Fund купуват акции от съществуващи акционери.

OpenAI, основана от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и инвеститора Сам Алтман, направи чатбота ChatGPT достъпен за безплатно публично тестване на 30 ноември. Чатботът е софтуерно приложение, предназначено да имитира човешки разговор въз основа на потребителски указания.

В материала на Semafor се посочва, че условията за финансиране включват Microsoft да получава 75% от печалбите на OpenAI, докато не възстанови първоначалната си инвестиция, след като OpenAI разбере как да печели пари от ChatGPT и други продукти като инструмента за създаване на изображения Dall-E.

При достигане на този праг, Microsoft ще има 49% дял в OpenAI, с други инвеститори, които ще държат още 49%, а организацията майка на OpenAI с нестопанска цел ще получи 2%, се казва в маетриала, без да се изяснява какъв ще бъде дялът, докато Microsoft не си възстанови инвестицията.

Microsoft, която инвестира 1 милиард долара в OpenAI през 2019 г., работи за пускането на нова версия на своята търсачка Bing, използвайки изкуственият интелект зад ChatGPT.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ