Основателят на TSMC: Националните приоритети изтласкват глобализацията на заден план

Основателят на TSMC: Националните приоритети изтласкват глобализацията на заден план

Глобализацията остава на заден план, докато фокусът се пренася върху приоритети като националната сигурност и технологичното лидерство. Това заяви основателят на тайванския производител на чипове TSMC Морис Чанг, като добави, че отношенията между САЩ и Китай вече се състоят повече от конкуренция, отколкото от сътрудничество, предаде Ройтерс.

Основателят на най-големия производител на чипове по договор в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd каза, че глобализацията е предефинирана, като сега на бизнеса се позволява преминава държавни граници само при условие, че такъв обмен не уврежда националната сигурност, технологичното надмощие и икономическо лидерство.

„Може ли това все още да се счита за глобализация?“, пита Чанг каза на бизнес форум в  Тайпе.

Коментарите на Чанг идват ден след като Китай заяви, че ще контролира износа на някои метали, широко използвани в полупроводниковата, комуникационната и отбранителната промишленост - поредният залп в търговската война между Пекин и Вашингто за достъпа до високотехнологични микрочипове.

91-годшиният Чанг, които продължава да има голямо влияние в индустрията за чипове, каза, че глобализацията е достигнала своя връх през 2010 г. и е отслабнала през последните няколко години, тъй като САЩ и Китай приемат мерки за стимулиране на вътрешните си индустрии за чипове.

Преди това той обяви, че глобализацията в сектора на чиповете е мъртва.

Въпреки че TSMC многократно заявява, че най-модерното производство на компанията ще остане на територията на Тайван, през последните години тя залага на интензивна експанзията в чужбина.

Доминацията на компанията в производството на някои от най-модерните чипове за клиенти от висок клас като Apple я предпази от по-широкия спад в индустрията.

През последните години Китай засили дипломатическия и военен натиск срещу Тайван, което поражда опасения за съдбата на фабриките, осеяли западното му крайбрежие и произвеждащи повечето от най-модерните чипове в света.

Пекин гледа на Тайван като на отцепническа територия, която трябва да бъде върната обратно към Китай - ако се наложи, дори чрез военни действия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ