Samsung Galaxy Unpacked: Рокада на върха при сгъваемите Flip и Fold

Samsung Galaxy Unpacked: Рокада на върха при сгъваемите Flip и Fold

Вярвате или не, стигнахме до края на поредното издание на Samsung Galaxy Unpacked. Компанията е домакин на две събития годишно, на които представя най-новите и най-добрите смартфони, таблети, носими устройства и всякакви други аксесоари, за които можете да мечтаете. След представянето на серията Galaxy S23 през февруари, новото събитие беше фокусирано върху обновяването на сгъваемата линия, заедно със серията Galaxy Watch 6 и ново трио таблети. Ето какво видяхме на Galaxy Unpacked този път.

Samsung обяви най-новия си флагмански сгъваем телефон - Galaxy Z Fold 5, който се отличава с нова панта, още по-елегантен дизайн и по-ярък основен дисплей. Samsung е включил и някои нови жестове за подобрен мултитаскинг, както и актуализиран чип. Въпреки това, след няколко поколения без съществени промени в дизайна и все още изключително високата цена от 1800 долара, трябва да се запитаме дали последните промени на Samsung наистина са достатъчни.

Galaxy Z Fold 5 е съсредоточен върху това, което Samsung нарича Flex панта, за която се твърди, че има по-опростен дизайн, като същевременно се отличава с водоустойчивост IPX8. И благодарение на тази нова панта Samsung е успяла да се отърве от разстоянието между половинките на екрана, като същевременно е намалила общата му дебелина до 13,5 мм. Това е добра стъпка към ежедневната използваемост, въпреки че е по-дебел от Pixel Fold, който е само 12,1 мм.

Отвътре получавате мобилна платформа Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 за Galaxy за повишена производителност, както и 12 GB RAM и до 1 TB памет. Въпреки това батерията на Z Fold остава с капацитет 4400 mAh, така че Samsung наистина разчита на повишаване на енергийната ефективност, за да осигури по-дълго време за работа. Що се отнася до камерите, виждаме по същество същата обща конфигурация като в Z Fold 4, подчертана от 50-мегапикселова основна камера, 12-мегапикселова ултраширока и 10-мегапикселова телефото камера с 3-кратно оптично увеличение. Въпреки това Samsung твърди, че е добавил някои нови трикове за обработка.

Екраните също са по същество същите. Все още получавате тънка, подобна на батон форма с 6,2-инчов OLED Cover екран заедно с големия 7,6-инчов основен дисплей от вътрешната страна, като и двата са със 120Hz честота на опресняване. Максималната яркост на този основен екран сега е същата като тази на S23 Ultra - 1750 нита, което е доста впечатляващо за гъвкав дисплей. Въпреки това той все още има гънка, което може да е проблем за някои. Тези, които могат да пренебрегнат вдлъбнатината обаче, ще открият няколко нови жеста, които ще направят многозадачната работа на този обширен екран малко по-лесна.

Когато искате бързо да влезете в последователен изглед на приложенията, можете просто да плъзнете два пръста отляво или отдясно. Ако пък искате да минимизирате дадено приложение в режим на прозорец, има ново диагонално плъзване от ъгъла на дисплея. Можете също така да плъзгате и пускате файлове и снимки от едно приложение в друго, без да сте в режим на многозадачност, като докоснете и задържите нещо, а след това използвате друг пръст, за да отворите ново приложение от лентата със задачи. Разбира се, на практика всичко това е малко тромаво.

И накрая, въпреки че все още няма място за него в самото устройство, Samsung създаде нов S Pen стилус за Galaxy Z Fold 5, който е с около 40% по-тънък от предишния и работи с обновен и по-компактен калъф за телефона, така че да има къде да го приберете, когато не се използва.

Може да е по-джобен, но далеч не по джоба на всеки

Въпреки това, основният проблем с Z Fold 5 е, че докато много от промените са хубави на теория, за компания, която е имала такава преднина в пазара на сгъваеми телефони, изглежда, че Samsung не използва това предимство толкова силно, колкото трябва. При Pixel Fold, който между другото е първият сгъваем телефон на Google, получихме интересен нов дизайн, който е дори по-тънък от Z Fold 5, като същевременно има екран със сходен размер плюс по-дълъг 5-кратен оптичен зум, да не говорим за превъзходната обработка на снимки на Google. И други големи сгъваеми телефони от Китай, като Oppo Find N2, се справят по-добре с премахването на гънките в дизайна си.

Но може би по-важното е, че Z Fold 5 все още струва 1800 долара, което е абсурдно скъпо. Това е донякъде разочароващо, защото след пет поколения човек би искал да види как Samsung използва мощта си, за да намали цената на сгъваемите устройства. А за серията Z Flip Samsung всъщност свърши прилична работа в това отношение. При пускането си на пазара оригиналният Z Flip струваше малко повече от 1500 долара, но Samsung намали тази цена на 1000 долара. В същото време цената на първия Z Fold започна от малко под 2 000 долара и за пет поколения е намаляла само с 200 долара. Ето защо повечето погледи този път се насочиха към другия модел.

Отбелязваме още една година и още един шанс за Samsung да докаже, че се справя на сравнително свежия пазар на сгъваеми устройства. Най-новото попълнение в арсенала на Samsung е Galaxy Z Flip 5 - перфектното въплъщение на модерния телефон с дизайн тип "мида".

Вероятно, въпреки че Galaxy Z Fold 5 е по-голям и по-усъвършенстван, 2023 г. изглежда е годината на Samsung Galaxy Z Flip 5, тъй като той е по-интересният телефон, като се има предвид всичко видяно досега. Нека се потопим по-дълбоко и да видим какво прави новата версия толкова важна част от съвременните технологии.

Дизайн

Galaxy Z Flip 5 запазва познатия си външен вид, но има някои интересни промени. Комбинирайки рамка от алуминий и стъкло Gorilla Glass Victus 2, Galaxy Z Flip 5 има предимно същите размери като Galaxy Z Flip 4, но едно нещо, което веднага прави впечатление, е много по-големият покриващ екран. С диагонал 3,4 инча външният дисплей във формата на папка (наречен Flex Window) увеличава максимално използваното пространство в предната част на Galaxy Z Flip 5 и открива цял куп допълнителни функции, които предишният Galaxy Z Flip не предлагаше. Той леко променя мястото на масива на задната камера, която сега е разположена хоризонтално, и създава смел нов външен вид, който отличава Galaxy Z Flip 5. Въпреки че покриващият екран е само 60Hz, той поддържа режим на висока яркост, способен да достигне до 1600 нита при подходящи условия на осветление.

Отварянето на Galaxy Z Flip 5 разкрива 6,7-инчовия FHD+ Dynamic AMOLED 2X вътрешен дисплей. Той има променлива честота на опресняване от 1 до 120 Hz, което означава, че възприемането на съдържание трябва да бъде изключително плавно или икономично в зависимост от показаното на екрана.

Преминаваме към друг важен аспект от дизайна на новия телефон - подобрената панта, която най-накрая коригира разстоянието между панелите на телефона в сгънато състояние. Сега долният и горният панел на Galaxy Z Flip 5 са напълно изравнени един с друг, когато обърнете Z Flip в затворено положение. Така наречената Flex панта вече разполага и със здрава структура с две релси, която според официалната позиция се справя много по-добре с удари. Все пак обаче гънката на дисплея все още е много силно изразена при Galaxy Z Flip 5. Със сигурност ще забележите гънката, след като боравите с телефона, но както при повечето сгъваеми устройства с такъв дизайн, би трябвало да свикнете с нея за нула време.

Подобно на своите предшественици, Galaxy Z Flip 5 е устройство с рейтинг IPX8. Това означава, че би трябвало да сте спокойни, когато става въпрос за потапяне на телефона на дълбочина до 1,5 метра в сладка вода за период до 30 минути. Все пак бихме препоръчали да не го правите, ако е възможно.

Хардуер и спецификации

Задвижван от Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 за Galaxy, Galaxy Z Flip 5 има относително сходен хардуер вътре като флагманската серия Galaxy S23. Samsung е оборудвала устройството с 8 GB бърза LPDDR5X RAM и ще го предостави с 256 GB или 512 GB вградена памет UFS4.0. Това всъщност е 50% увеличение спрямо миналогодишния Galaxy Z Flip 4, който започваше със 128GB памет.

По отношение на батерията, в Galaxy Z Flip 5 има батерия с капацитет 3700 mAh, което е същото количество батерия като в Galaxy Z Flip 4. Зареждането също не се е подобрило, тъй като Galaxy Z Flip 5 поддържа до 25W скорост на зареждане и ще ви осигури 50% сок за 30 минути, 15W бързо безжично зареждане и обратно безжично зареждане.

Що се отнася до изживяването с камерата, малко се е променило по отношение на хардуера, но Samsung е добавил някои софтуерни функции, за да поддържа нещата свежи. С до 10x цифрово увеличение, подобрени възможности за работа при слаба светлина и режим FlexCam, Galaxy Z Flip 5 всъщност не поставя акцент върху камерата.

Водещи характеристики

Външният прозорец Flex Window на Galaxy Z Flip 5 ще ви показва много по-големи уиджети, отколкото Galaxy Z Flip 4 можеше да покаже, което позволява много по-задълбочено взаимодействие с известията и личното ви съдържание, проверка на времето, възпроизвеждане на музика и др.

Първоначално ще бъдат налични тринадесет стандартни уиджета, докато списъкът с такива от трети страни все още е доста оскъден. Готин начин да видите всичките си уиджети заедно е да притиснете външния дисплей и ще ви бъдат представени всичките ви уиджети.

Режимът Flex се завръща. Той ви позволява да използвате както горната, така и долната част на екрана, когато оставите пантата отворена по средата. Например, когато гледате видеоклипове, режимът Flex Mode ще избута медийните контроли в долната част на екрана, докато видеото ще се възпроизвежда в горната част на екрана за непрекъснато изживяване.

Можете също така да отговаряте на съобщения благодарение на пълната QWERTY клавиатура, която се появява на външния екран. Ще можете да правите покупки със Samsung Wallet и да получавате достъп до бордните си карти, цифровите ключове, членските карти и други пропуски.

Galaxy Z Flip 5 идва с Android 13 и собствения One UI 5.1.1 на Samsung, работещ отгоре, с всички подобрения спрямо стоковия Android. Телефонът ще получи четири основни версии на Android, заедно с петгодишна поддръжка на сигурността.

Цена и дата на пускане

Цената на Galaxy Z Flip 5 ще започне от 999,99 долара за версията с 256 GB памет, което е същата цена, на която започна Galaxy Z Flip 4, но получавате двойно повече памет. Освен това цената на версията на телефона с 512 GB ще започне от 1119,99 долара. Galaxy Z Flip 5 ще се появи на пазара на 11 август, а цените за България трябва да проверите при вашия мобилен оператор.

Да не забравяме и другите анонси

Макар че най-новите часовници Galaxy Watch на Samsung може и да не са акцентът на второто събитие Unpacked тази година, те вероятно са най-очакваното представяне на смарт часовници с Android всяка година. Една от най-забележимите липси в последния модел беше любимата на феновете въртяща се рамка, която отдавна е отличителна черта на носимите устройства на Samsung. С обявяването на серията Galaxy Watch 6 сега обаче рамката се завръща. По-конкретно, Samsung представи два нови модела - Galaxy Watch 6 и Galaxy Watch 6 Classic, като последният има по-малка въртяща се рамка от последното поколение, което го имаше. Това, заедно с някои физически усъвършенствания, са най-очевидните промени на хардуерния фронт, докато проследяването на здравето продължава да бъде централна точка за серията Galaxy Watch.

Ако имате възможност да сравните предходния Galaxy Watch 5 с новия Watch 6, лесно ще видите колко по-изчистен е дизайнът. Въпреки че компанията е намалила размера на корпуса с няколко части от инча, това не е толкова забележимо, колкото фактът, че екранът вече е в една равнина с накрайниците. За по-елегантния външен вид допринася и дисплеят на Watch 6, който вече е с 20% по-голям от този на предишния модел, благодарение на 30-процентово по-тънката рамка. При Classic модела, Samsung е успял да направи физическия въртящ се елемент също с 15 процента по-малък, така че той също има 20 процента по-голям дисплей.

Някои от най-големите актуализации на серията Galaxy Watch са свързани с функциите за проследяване на съня и тренировки. За тези, които носят часовника в леглото, предстои да получат повече информация. Samsung казва, че Watch 6 ще предоставя на потребителите "задълбочен анализ на факторите за оценка на съня", като общото време на сън, циклите, времето на бодърстване и новите параметри, които компанията нарича "физическо и психическо възстановяване".

Samsung работи и с Националната фондация за съня в САЩ, за да разработи съвместно "по-индивидуални съобщения за съня", които всяка сутрин дават на потребителите обратна връзка за тяхната нощ. Часовникът Watch 6 може също така да разпознава моделите около времето за сън и събуждане, за да види колко сте последователни, и да ви даде "Sleep Animal Symbol", който да представя вашия стил. Това е много сходно с това, което Fitbit и Google предлагат с Pixel Watch, но Samsung не заключва това зад допълнителни плащания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ