Въглеродните емисии на Google нараснали с 50% за пет години. ИИ заплашва енергийния преход

Въглеродните емисии на Google нараснали с 50% за пет години. ИИ заплашва енергийния преход

Емисиите на Google са се повишили почти с 50% за пет години, тъй като компанията е внедрила изкуствен интелект в много от основните си продукти, което затруднява постигането на целта ѝ за елиминиране на въглеродните емисии до 2030 г., според нов екологичен доклад на технологичния гигант, цитиран от Блумбърг.

Годишният доклад обхваща напредъка на Google от миналата година към постигане на екологичните цели. Подразделението на Alphabet Inc. съобщи, че неговите емисии на парникови газове възлизат на общо 14,3 милиона метрични тона еквивалент на въглероден диоксид през 2023 г. Това е с 48% повече, отколкото през 2019 г., съобщи компанията, и с 13% повече, отколкото през 2022 г. Google подчерта, че този резултат се дължи на по-високото потребление на енергия в центровете за данни и на емисиите от веригата за доставки, отбелязвайки, че стремежът на компанията да добави ИИ към своите продукти може да затрудни намаляването на емисиите в бъдеще.

„Докато допълнително интегрираме изкуствен интелект в нашите продукти, намаляването на емисиите може да бъде предизвикателство поради нарастващите енергийни изисквания от по-голямата интензивност на изчисленията с ИИ и емисиите, свързани с очакваните увеличения на нашите инвестиции в техническа инфраструктура“, пише Google в доклада.

В продължение на няколко години базираната в Калифорния компания посочва, че планира да елиминира тези емисии от операциите си до 2030 г.

Изкуствения интелект, и по специално генеративния ИИ, е изключително ресурсоемък, както показа скорошно разследване на Блумбърг. Тъй като технологията се разраства бързо, нараства нуждата от все повече и повече центрове за данни, за да се изгради и управлява, което води до нарастващи изисквания за захранване.

Драматичното увеличение на търсенето на енергия от подхода на Силициевата долина за растеж на всяка цена в сферата на ИИ заплашва да преобърне плановете за енергиен преход на цели нации, както и целите за чиста енергия на технологичните компании за трилиони долари. В някои страни, включително Саудитска Арабия, Ирландия и Малайзия, енергията, необходима за работата на всички центрове за данни, които планират да изградят с пълен капацитет, надвишава наличните доставки на възобновяема енергия, според анализ на Блумбърг на база последните налични данни.

Google не е първата голяма технологична компания, която цитира бързия растеж на ИИ като пречка за постигане на екологични цели. През май Microsoft Corp. заяви, че нейните въглеродни емисии са се покачили с 30% от 2020 г. насам, тъй като компанията все повече инвестира в ИИ. Увеличението направи целта на компанията да достигне по-малко от нулевите емисии до 2030 г. още по-трудна.

Саша Лучиони, ръководител на отдела за климата в стартиращата компания Hugging Face Inc., заяви, че данните показват, че технологичните компании не са очаквали масовия растеж на ИИ, когато са определяли екологичните си цели. „Компаниите са били заслепени както от това колко енергия е необходима за изграждането на такава технология, така и от това колко енергия е необходима за нейното управление“, каза Луюиони.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ