България – топ туристическа дестинация за румънците

България – топ туристическа дестинация за румънците

България – топ туристическа дестинация за румънците

България остава и тази година, заедно с Турция, най-предпочитана дестинация за румънците, решили да посрещнат Великден в чужбина, казва Даниела Думитрика, директор маркетинг в туристическа агенция в Румъния, цитирана от БТА.

Пакет с три нощувки в България тръгва от цена 82 евро на човек в четиризвезден хотел с услугата "ол инклузив".  „България се конкурира с Турция за румънските туристи, които ще прекарат Великденските празници на морето. Офертите за почивка със седем нощувки в Турция за Великден започват от 245 евро на човек с "ол инклузив". В цената е включен и самолетният билет”, посочва Думитрика.

Курортът Слънчев бряг е в очакване на туристи за Великден, като първите полети за този сезон ще бъдат от Македония, Румъния и Сърбия. Резервираните почивки са между 3 и 6 дни.

Румънските туристи ще са над 6 500 души за периода на Великденските празници, привлечени от по-ниските цени и по-доброто качество на услугите в сравнение с румънското Черноморие, отбелязват туроператори от Румъния.

Хотелите във варненските комплекси са изцяло ангажирани за Великден. Гостите, които искат да прекарат празниците във Варна, са предимно румънци, заяви в предаването на Дарик „Зала Пленарна“ шефът на общинската дирекция по туризъм Соня Георгиева.

Тя призна, че като цяло има спад на записванията на руски туристи и оттам идват притесненията на туристическия бранш доколко ще бъде успешен сезонът. Туроператорите, които работят с немския пазар обаче, отчитат ръст от 4 процента на ранни записвания в сравнение с миналата година.

България привлича и все повече туристи и от Молдова, като от началото на годината след Румъния най-много молдовски туристи е имало в българските курорти, казва Габриел Марджиняну, председател на Асоциацията на туристическите агенции в Молдова, цитирана от БТА. За зимната си ваканция в планината в началото на тази година молдовците са предпочели България и района на Банско.

Данните на Националното статистическо бюро на Молдова показват, че през 2014 година молдовците са пътували основно в Турция (36,3 на сто от общия брой пътувания в чужбина), България (36,2 на сто), Гърция (9,3 на сто) и Румъния (7,8 на сто).

От статистическите данни за последните три години става ясно, че има промяна в избора на дестинация в чужбина за почивка на молдовските туристи, които са намалили пътуванията си до Украйна и Египет, но са увеличили пътуванията си до Турция, България и Румъния.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ