Морските ни курорти ще дадат работа на 320 000 българи

Морските ни курорти ще дадат работа на 320 000 българи

Морските ни курорти ще дадат работа на 320 000 българи

Около 320 000 българи ще намерят препитание по морските ни курорти и туристическите обекти в страната това лято. Бизнесът не очаква да има проблеми с кадрите в пика на сезона - юли и август. Недостиг на спасители също не се очертава това лято, коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

В момента курортите трескаво набират кадри, като има разминаване между търсенето и предлагането. Все още хотелите не са окончателно окомплектовани с кадри, а и не всички хора, които биха искали да работят лятото по морето, са декларирали за какви позиции и в кой период биха желали да работят.

Големите международни курорти разчитат на 95 процента на кадри от вътрешността на страната, а в обектите в малките населени места външните хора са до пет процента. Освен това големите комплекси, както и 3-4-5-звездните хотели, поддържат целогодишна заетост на най-важните кадри от персонала си. По-малките хотели в периферията на Черноморието по-късно ще завършат с набирането на кадри, защото кандидатите по-късно се информират за свободните позиции. Там ще се разчита на работна ръка от вътрешността на страната.

За работа в туризма в България няма възраст

За работа в туризма в България няма възраст. 14-годишни ученици се възползват масово от възможността да работят до 22.00 часа в курортите, а възрастни жени плетат ръкавици с пет пръста за атракция на чужденците, коментира експертът.

Според Драганов туризмът е попрището, което вече мотивира българите в чужбина да се връщат като мениджъри в бранша или като предприемачи, връщат се и професионалисти - например големите имена в готварското изкуство.

В генотипа на българина е заложено да цени и да влага средства в образованието на децата си, което е предпоставка да имаме образовани кадри за бранша, а страната ни постепенно да се превръща в инкубатор за тях, смята Драганов.

Бизнесът също променя нагласата си и предоставя на кадрите си не само мотивация под формата на добра заплата, а и допълнителни екстри, сред които най-важното е отношението към работника.

Средно възнагражденията в туризма варират от 650 лв. до 12 000 лева

Средно възнагражденията в бранша варират от 650 лв. до 12 000 лева за различните позиции. Част от парите са от заплата, а друга - за квартира, храна, възможност за почивка на семейството, транспорти разходи, безплатен мобилен телефон, автомобил, кредитна корпоративна карта, не са за пренебрегване и високите обезщетения при евентуално напускане на работника, като те могат да достигнат и до три заплати.

Председателят на синдиката на туризма в България към КНСБ Татяна Джилянова коментира, че заплащането на трудовото възнаграждение в туризма трябва да излезе на светло, защото се обявяват заплати в стойности минимално 650 лева, а НСИ обявяват средна заплата за туризма от 520 лева. Тя отбеляза, че допълнителните бонуси са за мениджърския екип, а за изпълнителните кадри - социалната придобивка или бонуса е ваучери в размер на 60 лева и безплатен транспорт.

Драганов смята, че бизнесът вече е научен да поддържа банка с кадри и целогодишно да им плаща заплати - това важи не само за мениджърите и за средния персонал, но и за готвачи, камериерки, рецепционисти. Същевременно бизнесът е наясно и с това кои от бившите си кадри не би искал повторно да наеме, коментира Румен Драганов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви